İstanbul Müzik Festivali AltI Pİyano'yla başlıyor

Güncelleme Tarihi:

İstanbul Müzik Festivali AltI Pİyanoyla başlıyor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 07, 2000 00:00

Haberin Devamı

İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı'nın düzenlediği 28. İstanbul Müzik Festivali bugün çağdaş müziğin ilginç gruplarından Piano Circus ile açılıyor. Müzikseverler 7 Haziran-1 Temmuz arasında Atatürk Kültür Merkezi ve Aya İrini Müzesi'nde 30 konser ve gösteri izleyebilecek.

Bu yıl Müzik Festivali'nin temaları ‘‘Britanya-Türkiye 2000'' ve ‘‘Ölümünün 250. Yılında J.S. Bach'' olarak belirlenmiş. İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı'nın bu yıl düzenlediği Film Festivali'nin de, Tiyatro Festivali'nin de ortak teması ‘‘Britanya-Türkiye 2000''di. Müzik Festivali'nde de bu tema kapsamında Britanya'dan Piano Circus, The King's Consort, Kiri Te Kanawa, Kennedy & Lynn Harrell, The English Concert & The English Consort Korosu, Michael Nyman Topluluğu, Philharmonia Orkestrası ve Korosu, The Orchestra of the Age of Enlightenment (Aydınlanma Çağı Orkestrası), Julian Lloyd Webber ve Adventures in Motion Pictures festival izleyicisiyle buluşacak.

‘‘Ölümünün 250. Yılında J.S. Bach'', bu yıl pek çok kültür-sanat kurumunun etkinliklerine konu oldu. Müzik Festivali'ne katılan topluluk ve müzisyenler de programlarında Bach'ın (1685-1750) önemli eserlerine yer verecekler.

İngiltere, ABD, Yeni Zelanda, Belçika, Almanya, İsrail, Fransa ve Hindistan'dan 700, Türkiye'den 150 olmak üzere toplam 850 müzisyenin konuk olacağı Müzik Festivali'nde ikisi korolu, ikisi korosuz dört orkestra, beş oda orkestrası, beş çağdaş müzik, üç vokal müzik, iki geleneksel müzik konseri, iki resital, altı bale ve dans gösterisi, Genç Solistler Dizisi'nde iki oda müziği konseri ve bir şan resitali yer alacak.

Yeni müzik

Festival bugün saat 19.30'da Atatürk Kültür Merkezi Büyük Salon'da, çağdaş müziğin en ilginç gruplarından biri olan ve altı klavyeden oluşan Piano Circus grubunun konseriyle başlıyor. Çoğunlukla 'yeni müzik' icra eden Piano Circus'un repertuvarı büyük ölçüde topluluk için bestelenmiş özel siparişlerden oluşuyor. Repertuvarlarında yer alan 60'a yakın eser arasında John Cage, Terry Riley, Philip Glass, Louis Andriessen, Nikki Yeoh, Julia Wolfe, Kevin Volans, Graham Fitkin, David Lang ve Brian Eno gibi 20. yüzyılın önemli bestecileri bulunuyor.

Piano Circus ilk kez 1989 yılında Steve Reich'ın ‘‘Six Pianos'' (Altı Piyano) adlı eserini seslendirmek için bir araya geldi. Amerikan minimalizminin öncüleri arasında yer alan Steve Reich'ın 1973'te yazdığı bu parça, altı piyanonun aynı anda çalması ve seslerin üst üste bindirilmesi üzerine kurulu. Müzikseverler bu parçayı bu akşam dinleyebilecekler.

Klasik müzikten caza, Afrika perküsyon sanatından pop ve rock'a, doğaçlama ve besteciliğe kadar müziğin çok değişik dallarından gelen David Appleton, Kirsten Davidson Kelly, Richard Harris, Kate Heath, Catherine Larkin ve Richard Saxel'den kurulu Piano Circus, icralarını akustik piyanolarda olduğu gibi, dijital piyanolarda da gerçekleştiriyor. Performanslarında ışık efektleri, video görüntüleri ve elektronik ses düzenlemelerine de yer veriyor.

Dokuz CD kaydı gerçekleştiren, festivallerde ve konserlerde çalan Piano Circus bu akşam AKM'de ‘‘Britanya-Türkiye 2000'' etkinlikleri çerçevesinde vereceği konserde şu eserleri seslendirecek: Yeoh ‘‘Six as One'', Schmool ‘‘Stolen Train'', Heath ‘‘Red'', Nancarrow ‘‘Study No. 5'', Fitkin ‘‘Log'', Future Sound of London ‘‘Glass'', Richter ‘‘Mazuzu Dream'' ve Steve Reich ‘‘Six Piano''.

Bilet fiyatları: tam 10, 7.5, 5 ve 2.5 milyon, öğrenci ve 65 yaş üstü 8, 6, 4 ve 2 milyon.

Biletler Atatürk Kültür Merkezi ön fuayesinde açılan Festival gişesinden ve BİLETİX telefonla satış sistemiyle satışa sunuluyor. AKM fuayesindeki Ana Bilet Satış noktası her gün 10.00-19.00 saatleri arası, saat 21.30'da gösteri olduğu günlerde ise saat 21.30'a kadar açık kalacak.

BİLETİX kanalıyla bilet satışı Festival süresince her gün 08.30-22.30 saatleri arasında devam edecek. BİLETİX kanalıyla (0216) 454 15 55 numaralı telefondan sadece kredi kartıyla bilet alınabilecek. Satın alınan biletler kredi kartı gösterilerek AKM'deki Ana Bilet Satış noktası'ndan veya gösteri başlamadan hemen önce gösteri mekanından teslim alınabilecek. Ayrıca Festival izleyicileri biletlerini BİLETİX satış noktalarından nakit para veya kredi kartıyla alabilecek. Buralarda satılan biletlerin ücretlerine BİLETİX servis bedeli eklenecek. BİLETİX satış noktaları: Bahçeşehir, Beylikdüzü, Caddebostan, Galleria, Maslak, Merter ve Soyak (Göztepe) MMM Migros'lar ile Beyoğlu ve Ortaköy Raksotek mağazaları.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!