İstanbul izleyemedi

Güncelleme Tarihi:

İstanbul izleyemedi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 11, 2001 00:00

Haberin Devamı

Önceki gece meydana gelen ‘tam ay tutulması’, Türkiye'de havanın açık olduğu her yerden çıplak gözle izlendi. Saat 19.43'ten itibaren önce sarımsı, sonra bakırımsı renk alan ay, 21.49'dan itibaren, 1 saat 2 dakika süreyle tam tutuldu.

Ay, tutulmanın her evresinde, Türkiye'nin her yerinde ufuktan çok yüksekte göründü. Tutulma, havanın bulutlu olmadığı yerlerde çıplak gözle izlenebildi. İstanbul'da ise ay tutulmasının yaşandığı saatlerde, hava kapalı ve yağmurlu olduğu için izlenemedi. İstanbul Üniversitesi'nin Beyazıt'taki merkez binasında bulunan Beyazıt Kulesi'ndeki gözlemevine teleskop ve fotoğraf makinalarıyla gelen astronomiye meraklı çok sayıda üniversite öğrencisi de ay tutulmasını izleyememenin hayal kırıklığını yaşadı. Dev teleskoptan ay tutulmasını izlemeye çalışan öğretim görevlileri de hava şartlarının elverişli olmadığını bu nedenle geç saatlere kadar beklediklerini ancak görüntü elde edemediklerini söylediler.

Ay, Türkiye saati ile 19.43'de dünyanın yarı gölgesinin içinden geçmeye başladı. Bu sırada yansıttığı güneş ışığı giderek azalırken, sarımsı bir renk aldı. 20.42'de dünyanın tam gölgesinin içine girmeye başlayınca, rengi yavaş yavaş koyu bakır kırmızısına dönerken, 21.49'da tamamen tutulmuş oldu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!