İstanbul için kıyamet vakti

Güncelleme Tarihi:

İstanbul için kıyamet vakti
Oluşturulma Tarihi: Haziran 19, 2010 00:00

İstanbul Kıyamet Vakti, üç senelik geliştirme sürecinin ardından 2007’den beri oynanıyor. Tamamen Türk yapımı. Şimdiye kadar yarım milyondan fazla insanın oynadığı ve geçen hafta çıkan ek paketiyle daha da renklenen oyunun ardında bir Türk var: Mevlüt Dinç. İngilizler ona Mevdink diyor, oyun dünyası ondan soruluyor.

Haberin Devamı

Mevlüt Dinç, Ankara İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi’nden mezun. 1983’de yüksek lisans yapmak için İngiltere’ye gitti. Para kazanmak için bir kablo fabrikasında işçilik yaptı. Fabrikadan bir arkadaşı sayesinde de ilk kez oyun bilgisayarı ZX Spectrum ile tanıştı. 1983’de de ilk bilgisayarını aldı. Ama hiçbir zaman bilgisayar oyunlarına bağımlı olmadı, oyunlar çok fazla da ilgisini çekmedi.
Evinde bilgisayarıyla başbaşa kaldığı zamanlar İngilizce kitaplarla bu yeni cihazı çözmeye çalıştı. Oyun dergilerini takip etti, örnek oyun programlarını denedi. Gittikçe merakı arttı ve fabrikanın yemekhanesinde kağıt oynamak yerine, kendini oyun programcılığına adadı. İki yılda kendi kendine yeni terimleri ve bu işi kavradı.
1985’de ilk oyunu Gerry The Germ’i hazırladı. Anti bir kahraman yarattı. Oyuncular bir virüsü yönetip insan vücudunu ele geçirmeye çalışıyordu. Ama ilk çaldığı kapıdan olumlu yanıt almadı. Yılmadı. Sonunda bir firmayla anlaştı. Ardından yeni oyunlar geldi ve programcılık konusunda ünlendi.
İngilizler ona “Mevdink” demeye başladı. Bu isimle de ününe ün kattı. Enduro Racer (Amstrad) oyunuyla ödüller kazandı. Bunu Last Ninja II (Spectrum/Amastrad) takip etti. 1988’de de İngiltere’de kendi şirketini kurdu. Hammerfist (Amiga), Time Machine (Amiga) ve Street Racer (Nintendo SNES), First Samurai (Amiga/Nintendo SNES) gibi oyunlara imza attı. Oyun sektörü PlayStation sarsıntını yaşayınca Türkiye’ye dönmeye kadar verdi. Türk Telekom’la Sobee Studios’u kurdu. “Actor” isimli üç boyutlu oyun motoru üzerinde çalıştı. En büyük işlemci üreticilerinden Intel, “Actor”ü 2000’de P4 2000 işlemcisinin dünya tanıtımında kullandı.

Haberin Devamı

HER ŞEY TARİHİ YARIMADA’DA

Üç yıl süren çalışmaların sonunda 2007’de Türkiye’nin İnternet’te oynanan devasa çevrimiçi oyunu ‘İstanbul Kıyamet Vakti’ni hazırladı. 3 yılda 7 kişilik bir ekip tarafından geliştirilen oyunu bugüne dek yarım milyon kişi oynadı. Oyun Tarihi Yarımada’da geçiyor. Dünyaya göktaşı düşüyor, müthiş bir yıkım oluyor ve yeraltından gizemli yaratıklar İstanbul’u istila ediyor. Savaş başlıyor. Birbirinden zengin içerikli görevler, gizemli bilmeceler ve iyi dengelenmiş üç farklı sınıf karakter barındıran İKV’de toplam 49 seviye var. Oyun, internet üzerinden Türkçe konuşan on binlerce insanla bir arada oynama imkanı sunuyor. Hatta oyuncular 30 Ağustos Zafer Bayramı gibi günlerde sanal alemde bir araya gelerek çeşitli törenler gerçekleştiriyor. Geçen hafta da oyunun ilk kez özel sürüm eklenti paketi çıktı. Bu paket sayesinde oyuncular yeni bölümler keşfedebiliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!