İstanbul değil Marmara depremi

Güncelleme Tarihi:

İstanbul değil Marmara depremi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 24, 2000 00:00

Haberin Devamı

İTÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Yıldız Sey, CHP'nin İstanbul'un sorunlarını tartıştığı önceki günkü toplantıda sunduğu bildirisinde olası depremin ‘İstanbul Depremi' değil ‘Marmara Depremi' olarak adlandırılması gerektiğini söyledi. Prof. Dr. Sey, ‘‘İstanbul'un Anadolu ve Avrupa yakasında kentsel alan içinde büyük bir deprem yaratacak fay yoktur'' dedi.

Beklenen depremin Marmara Denizi içinde olacağını vurgulayan Prof. Dr. Sey, bunun yalnız İstanbul'u değil Marmara Denizi kıyalarındaki tüm yerleşim alanlarındaki kusurlu yapıları etkileyeceğini anlattı. Prof. Dr. Sey, tartışmaların fay konusunda yoğunlaştırılması ve yer seçimi, doğru tasarım, denetim gibi konuların ikincil öneme sahip etkenler olarak ortaya çıkmasının yanılgıya neden olacağını söyledi. Afeti yaratan etmenin doğa değil insan eliyle gerçekleştirilen bilim dışı karar ve uygulamalar olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Sey, ‘‘Bunların bilincine varılmadan İstanbul'u korumanın olanağı yoktur'' dedi.

Prof. Dr. Sey, yılda 400-450 bin kişi göç alan İstanbul'da plansız büyümenin depreme karşı duyarlılığı artırdığını belirterek, 17 ağustos depremiyle, merkezi yönetim ve yerel yönetim arasındaki koordinasyon eksikliğinin nelere mal olabileceği ve STK'ların gücünün küçümsenmemesi gerektiğini ortaya çıktığını söyledi. İstanbul'un bir başka alana taşınmasının olanaksız olduğunu belirten Prof. Dr. Sey, yeni yapılacak konutların yer seçiminde ve bina yapımı sırasında depreme karşı önlemlerin alınması ve denetimin yapılmasının zorunlu olduğunu anlattı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!