İstanbul dalgalarını hissetti

Güncelleme Tarihi:

İstanbul dalgalarını hissetti
Oluşturulma Tarihi: Ekim 22, 2005 00:00

Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Gülay Barbarosoğlu, önceki gece İstanbul’da deprem olmadığını, ancak Ege’deki sarsıntının Avcılarla bazı ilçelerde de hissedildiğini doğruladı. Dr. Doğan Kalafat da, Ege’de son dört günde 2 bine yakın depremin meydana geldiğini belirterek, ‘Bölgedeki sismik etkinlik, enerji olarak düşünüldüğünde 6.2’lik bir deprem büyüklüğündedir’ diye konuştu.

Prof. Dr. Niyazi Türkelli ise, Seferihisar’da 5.9 büyüklüğündeki depremin İstanbul’un bazı ilçelerinde hissedilmesinin nedeninin, ‘kanal dalgaları’ olarak açıkladı. Türkelli bunun iki nedeni olduğu söyleri ve şöyle konuştu: ‘Birinci nedeni yeterince enerjinin açığa çıkmasıdır. Gevşek dolgu ve zemin özellikleri nedeniyle deprem dalgaları büyüyor. İkinci nedeni ise deprem dalgalarının yer kabuğunda yayılırken kanallar bulmasıdır. Yer kabuğu bu deprem dalgaları için Ege’de, Balkanlar’da ve Trakya’da müsaittir. İstanbul’da da bazı ilçelerde depremin hissedilmesi kanal dalgaları nedeniyledir’

İZMİR’DE SÖYLENTİ PANİĞİ

Öte yandan İzmirliler’i önceki gece yarısı sokağa dönek 5.9’luk depremin andından, dün de ‘6.5’luk’ deprem bekleniyor’ dedikodusu panik yarattı. Panikleyenler, iş yerlerini kapatırken, bazı memurlar da görev yerlerini terk etti. Bazı sağlık ocakları hizmet vermedi. Vali Oğuz Kağan Köksal, ‘İzmirliler, bu kadar saf mı, buna nasıl inanırlar’ diye tepki gösterdi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!