İstanbul: Bir ömre bedel

Güncelleme Tarihi:

İstanbul: Bir ömre bedel
Oluşturulma Tarihi: Ekim 21, 1999 00:00

Haberin Devamı

Ünlü National Geographic Traveler Dergisi, dünyanın 500 önemli kenti arasından ‘‘bir ömür boyu yaşanacak’’ 10'unu belirledi. Bu 10 kent, İstanbul, New York, Barcelona, Hong Kong, Kudüs, Londra, Paris, Rio de Janeiro, San Francisco ve Venedik olarak sıralandı.

Değerlendirmeyi, saygınlığıyla tanınan derginin kendi fotoğraf ve editör kadrosuna ilaveten tanınmış yazar ve turizm uzmanları yaptı.

Dergi editörü Keith Bellows, ‘‘Bu kentler dünyamızın ruhunu ve çok çeşitliğini yakalamakla kalmayıp belleklerde silinmez hatıralar bırakıyor. Yüzyılı geride bırakırken bu kentleri kutluyoruz. Eğer gerçek seyahat meraklısı iseniz bu yerleri görmelisiniz.’’ diye okurlarına çağrıda çağrıda bulundu. Dergide, kentleri seçen listede ayrıca BM eski Genel Sekreteri Butros Gali, Senatör Ted Kennedy, aktör Robin Williams, Jodie Foster, modacı Christian Lacroix, şarkıcı Eratha Kitt, manken Elle Macpherson, yazar Liz Smith, Christopher Buckley, Hedrick Smith, TV sunucusu Diana Sawyer, Playboy kurucusu Hugh Hefner, Virgin Havayolu sahibi Richard Bronson gibi ünlü isimler yeraldı.

National Geographic Traveler'de New York'tan sonra İstanbul'u anlatan resimli yazı 17'inci yüzyıl divan şairi Nabi'nin şu tanıtımıyla başlıyor:

‘‘İstanbul şehri kadar meyva bahçesinin ürünlerini içeren, pek çok ülkenin fidanlığı, şöhretli insanların okulu olan başka kent yok.’’

Dergide ayrıca, İstanbul hakkında ‘‘İmparator'a Yakışan Şehir: İstanbul’’ kitabını yazan John Freely'in görüşlerine yer verildi. Freely, pek çok kez ziyaret ettiği İstanbul'un özelliklerini kısaca sıraladıktan sonra Fransız seyyahı Petrus Gyllius'un ‘‘Bence diğer tüm şehirler fani. Ama yalnızca bu şehir, yerkürede insanlar oldukça varlığını sürdürecek. Bu benim İstanbul'um’’ diyerek yazısını noktaladı.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!