İstanbul Ankara ve diğer tüm illerde Cuma namazı saat kaçta?

Güncelleme Tarihi:

İstanbul Ankara ve diğer tüm illerde Cuma namazı saat kaçta
Oluşturulma Tarihi: Kasım 15, 2019 11:57

Müslümanların bayramı olarak bilinen Cuma gününü Cuma namazı ibadeti ile geçirmek isteyen birçok kişi, Cuma namazı saat kaçta sorusuna cevap arıyor. Peki, Cuma namazı saat kaçta kılınacak? İşte, İstanbul ve Ankara başta olmak üzere Cuma namazı saat kaçta kılınacak sorusunun cevabı

Haberin Devamı

15 Kasım Cuma namazı saati, Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından açıklandı. Buluğ çağına girmiş her erkek için farz olarak nitelendirilen Cuma namazı, her Cuma olduğu gibi namaz saatleri ile araştırılmaya devam ediyor. Peki, Cuma namazı saat kaçta kılınacak? İşte, Ankara ve İstanbul başta olmak üzere tüm illerin Cuma namazı saati hakkında detaylı bilgiler

CUMA NAMAZI SAAT KAÇTA KILINACAK?

Cuma namazı, 15 Kasım Cuma günü İstanbul'da 12.54'de kılınacak. Ankara'da 12.38, İzmir'de 13.01, Antalya'da 12.47, Bursa'da 12.53'de eda edilecek. 

DİĞER İLLERİN CUMA NAMAZI SAATLERİ İÇİN LÜTFEN TIKLAYINIZ

CUMA NAMAZI NEDEN FARZDIR?

Fukahaya göre, cuma namazının farz oluşu, Kitap, sünnet ve icma ile sabit olup, bu konuda herhangi bir ihtilaf söz konusu değildir. Fukahanın bu konudaki delilleri ise şunlardır:

Allah, Kur’ân-ı Kerim’de şöyle buyurmaktadır. “Ey iman edenler! Cuma günü namaza çağrıldığı (ezan okunduğu) zaman, hemen Allah’ın zikrine gidin ve alışverişi bırakın. Eğer bilmiş olsanız elbette bu sizin için daha hayırlıdır.”

Görüldüğü gibi ayette cuma namazına gitmek emredilmiştir. Buradaki emir ise vücub ifade eden türdendir. Sa’y (amel etmek, gitmek, çalışıp çaba sarf etmek) ise ancak vacip olan bir durum içindir. Keza, ayette insanların cuma namazından geri kalmamaları için alışveriş yasaklanmıştır. Şayet cuma namazı vacip olmamış olsaydı mubâh olan alışveriş yasaklanmazdı.55 Sünnette de cuma namazının farziyetine delalet eden birçok hadis varid olmuştur. Ulema, cumanın farziyeti hususunda farklı hadisleri delil olarak kullanmıştır. Bunları şöyle zikredebiliriz:

“Cuma, cemaat halinde her Müslümana Allah’ın hakkı olarak bir vazifedir. Ancak şu dört sınıf müstesna; Başkasının mülkü olan köle, kadın, çocuk, hasta.”

“Cuma namazı, ezanı işiten kimse üzerinedir.”

“Cumaya gitmek, ihtilam gören (ergenlik çağına giren) herkese gereklidir.”

Haberin Devamı

Cumanın farziyetine delil getirilen hadislerden biri de şudur:

“Muhakkak ki Allah, bu makamımda, bu ayımda, bu senemde size cumayı farz kılmıştır. Hayatımda veya benden sonra, adil olsun zalim olsun bir imamı olduğu halde hafife alarak ya da inkar ederek kim onu terk ederse, Allah onun birliğini bozsun, işini bereketli kılmasın.”

Haberin Devamı

Hz. Peygamber (sav) zamanından günümüze kadar ulaşan uygulama da cuma namazının farziyeti hususunda Müslümanların icmaı olarak kabul edilmiştir.

BAKMADAN GEÇME!