İşsizlik Fonu’ndaki 27 milyar YTL’den mesleki eğitime pay

Güncelleme Tarihi:

İşsizlik Fonu’ndaki 27 milyar YTL’den mesleki eğitime pay
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 25, 2007 00:00

Hükümetin yıllardır IMF’ye karşı, faiz dışı fazla hedefini tutturmak için çok küçük bir bölümünü kullanıp bloke ettiği İşsizlik Fonu’ndaki 27 milyar YTL artık amacına uygun harcanacak.

Ankara Milletvekili Zafer Çağlayan, "Fonun ödeme süresi ve miktar artırılacak. Bu para sanayinin ihtiyaç duyduğu binlerce ara elemanın istihdamı için mesleki eğitimde kullanılacak" dedi.

27 MİLYAR YTL’nin biriktiği, ancak IMF’ye karşı hedeflerin tutturulması için "güvence" olarak bloke edilen İşsizlik Fonu’nun, yeni dönemde kuruluş amacına uygun kullanılması planlanıyor. Ankara Milletvekili seçilen Zafer Çağlayan, yeni dönemde hükümetin İşsizlik Fonu’nu kuruluş amacına uygun olarak kullanacağını açıkladı. Çağlayan yeni planı Hürriyet’e anlatırken, bu paranın mesleki eğitimde kullanılacağını, bu yolla sanayiinin ihtiyacı olan binlerce ara elemanın istihdamının sağlanacağını bildirdi.

SEMBOLİK DÜZEYLERDE: Hükümet, beş yıldır yüzde 6.5 olarak belirlenen kamunun "faiz dışı fazla" hedefini tutturabilmek için İşsizlik Fonu’nu sembolik düzeylerde uyguladı. CHP, İşsizlik Fonu’nun işsizlik maaşı vermemek üzere kurgulandığı, işçiden çok devlete çalıştığı gerekçesiyle yasa teklifi vermişti. Devlet Bakanı Ali Babacan, bu konuda siyasi rakiplerinden gelen eleştirileri, "Böyle yapılması gerekiyor" diye yanıtlamıştı.

İLK İŞARET SEÇİM BEYANNAMESİNDE: 27 milyar YTL’lik bu büyük Fon’da yeni dönemin açılacağının ilk işareti AKP’nin Seçim Beyannamesi ile geldi. Bu beyannamede, "faiz dışı fazla" hedefinin yer almaması dikkat çekerken, İşsizlik Fonu’nun "yatırımlara yönlendirileceği" taahhüt edildi. Beyanname’de "İşsizlik sigortası Fonu istihdamı geliştirecek yatırımlara özendirme ve işgücüa piyasasının ihtiyaçları doğrultusunda beceri kazandırma amaçlı kullanılacak. İşsizlerin bu fondan daha uzun süreli yararlanması sağlanacak" ifadesi yer alıyor.

HÜKÜMET PROGRAMINA GİRECEK: Çağlayan, bu konudaki yeniliklerin yeni Hükümet Programı’nda ayrıntılı olarak yer alacağını belirtti. İşsizlere ödenen tutarların arttırılacağını sürenin de uzatılacağını belirten Çağlayan, şöyle dedi: "Elbette, 27 milyar’ın hepsi bir anda harcanmayacak. Temel amaç şu: Bizim Ankara-Sincan Organize Sanayi Bölgesi’nde başlattığımız uygulama tüm Türkiye’de yaygınlaşacak. Okul Sanayi Eğitim Programları kapsamında, Endüstri Meslek Liseleri ile Sanayi Siteleri biraraya gelecek."

Devletin geliri 16.3 milyar YTL

TÜRKİYE İş Kurumu verilerine göre, İşsizlik Fonu Haziran ayında 27 milyar 20 milyon 519 bin 975 YTL’ye ulaştı. Geçen ay Fon’dan 343 milyon 800 bin 410 YTL faiz geliri elde edilirken, Hazine’nin payı 66 milyon 799 bin 767 oldu.

İşsizlik sigortasının uygulanmaya başladığı Mart 2002’den 31 Mayıs 2007’ye kadar sisteme 934 bin 518 kişi başvuru yaparken, 838 bin 506 kişi işsizlik ödeneğinden faydalandı. Devletin geliri 16.3 milyar YTL’ye ulaştı.

Haziran ayında 99 bin 38 kişiye 28 milyon 469 bin 71 YTL ödeme yapıldı. 33 kişiye 18 bin 389 YTL kısa çalışma ödeneği verildi. 201 milyon 875 bin 379 YTL işçi işveren primi işçi ve işveren primi toplanırken, 2007 yılının ilk altı ayında ise toplam 8 milyar 803 milyon 844 bin 571 YTL prim geliri elde edildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!