Ä°srailli komando: BaÅŸka seçeneÄŸimiz yoktu

Güncelleme Tarihi:

İsrailli komando: Başka seçeneğimiz yoktu
OluÅŸturulma Tarihi: Haziran 04, 2010 10:33

Mavi Marmara'ya yapılan çıkarmada 6 Türk'ü öldürdüğü bildirilen İsrailli komando, yaşanan ölümler hakkında 'başka çaremiz yoktu' dedi. İsrailli askere madalya verilmesi düşünülürken, Tel Aviv, Ankara ile ilişkilerinin bozulmasından suçlu tuttuğu Türkiye'yi İran gibi davranmakla eleştirdi. Diğer yandan, ABD Başkanı Barack Obama petrol sızıntısı nedeniyle Asya turunu iptal ederken, Japonya'nın yeni başbakanı belli oldu.

Haberin Devamı

İSRAİLLİ KOMANDOLAR BASKINA BÖYLE HAZIRLANMIŞLARDI

İşte dünyada günün öne çıkan manşetleri:

THE JERUSALEM POST: Altı kişiyi öldüren İsrailli komando: Başka seçeneğimiz yoktu
Gazze'ye giden yardım gemisi Mavi Marmara'ya çıkartma yapan deniz komandolarından S. Jerusalem Post'a verdiÄŸi röportajda gemiyi "bir savaÅŸ alanı" gemidekileri de "katil paralı askerler" olarak nitelendirdi. Â

Helikopterden gemiye inen 15'inci ve son komando olan S., iner inmez kendisinden önce inen askerler gibi saldırıya uğradığınıı söyledi. Bir yanına baktığında üç komutanının yaralı olarak yerde yattığını gördüğünü ifade eden S., komutanlardan birinin karnından, diğerinin dizinden vurulduğunu, üçüncü komutanın ise kafasına demir çubukla vurulduğu için kafatası kemiği kırık bir biçimde baygın yattığını söyledi.

Haberin Devamı

Emir komuta zinciri gereği yönetimi otomatikman devraldığını anlatan S. aktivistlerin askerlerden iki tabanca çaldığını ve sürekli ateş ettiğini anlattı. Altı aktivistin ölümüne yol açan S.'e kahramanlık madalyası verilmesi düşünülüyor.

THE DAILY TELEGRAPH: İsrail: Türkiye İran gibi davranıyor
Dün gece İsrail hükümetinden Türkiye'ye çok sert eleştiriler geldi. İsrailli yetkililer Ankara'nın iki ülke ilişkilerinin bozulmasının "tek suçlusu" olduğunu söylerken Türkiye'yi İran gibi davranmakla eleştirdi.

Yetkililer AK Parti'yle İHH arasındaki bağlantılara dikkat çekerken Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman, Türkiye'nin İsrail'in bir zamanlar dostu olmasına "hiç önem vermediğini" Türk toplumunun içindeki değişimlerin tıpkı 1979'da İsrail-İran ilişkilerinde olduğu gibi, Türkiye-İsrail ilişkilerine zarar verdiğini savundu.

Lieberman, "Bu provokasyonu biz başlatmadık, biz Türkiye'ye ellerinde bıçaklar ve demir çubuklarla zorbalar yollamadık" dedi. Bu davada en başından en sonuna kadar bütün suçun Türkiye'nin üzerinde olduğunu ifade eden Lieberman, "Özür dileyecek hiçbir şeyimiz yok. Hatta aksine özür bekliyoruz" dedi.

Haberin Devamı

YNET NEWS: Tel Aviv'de ErdoÄŸan protestosu
Yaklaşık 1,000 kadar İsrailli dün gece Türkiye'nin Tel Aviv Başkonsolosluğu önünde eylem yaparak Ankara'nın filo baskını sonrası açıklamalarını protesto etti. Binaya taş ve gaz bombası atan göstericiler Başbakan Tayyip Erdoğan'ın faşist olduğunu ima eden pankartlar taşıdı.

Olay yerinde polis üç kişiyi gözaltına aldı. Yetkililerin göstericileri bastırmaya çalıştığı bildirildi.

Yarkon Caddesi üzerindeki gösterilerde katılımcılar İsrail bayrakları ve Türk hükümetini suçlayan pankartlar taşıdı. Başbakan Erdoğan'ın Hitler bıyıklı resimleri ve "Terörist Erdoğan" sloganlarının yanı sıra "İsrail ordusu kazansın" ve gemideki Arap-İsrailli milletvekili Hanin Zoabi'ye atfen "Zoabi Gazze'ye" sloganları dikkat çekti.

Haberin Devamı

Grubun içinde Ermenistan bayrağı taşıyan protestocular da vardı.

CNN: Hamas Gazze'deki hayır kurumlarını kapatıyor
Birleşmiş Milletler'in Ortadoğu Barışından Sorumlu Özel Koordinatörü Robert Serry, Perşembe günü Hamas'ın Gazze'deki hayır kurumlarına baskınlar düzenleyip buraları kapatmasından duyduğu kaygıyı dile getirdi.

Serry'nin açıklamasında, "Aralarında BM ortakları da olan bu sivil toplum kuruluşlarının hedef alınması kabul edilemez. Bu durum, özgür toplum normlarına aykırıdır, Filistin halkına da zarar vermektedir" denildi. Açıklamada yerel yetkililerin böyle adımlara bir son vermesi ve Gazze'deki sivil toplum kuruluşlarının en kısa zamanda açılmasına izin vermesi istendi.

Haberin Devamı

Gazzelilerin yaklaşık yüzde 80'ini sivil toplum kuruluşlarından gelen yardımlarla yaşıyor çünkü İsrail, Hamas 2007'de bölgenin kontrolünü ele geçirdiğinde çok sert ihracat sınırlamaları koydu.

DAILY TIMES: Pakistan'dan İsrail'e kınama
Pakistan parlamentosunun her iki kanadında da dün oy birliğiyle kabul edilen kararlarda, İsrail'in Gazze'te giden yardım gemilerine düzenlediği kanlı baskın çok sert bir dille kınandı. Kararlarda ayrıca uluslararası Müslüman toplumundan, Uluslararası Savaş Mahkemesi'ne başvurup İsrail'e karşı dava açmaları istendi.

Parlamentoda ayrıca Türk hükümetinin konuyla ilgili attığı cesur adımlar takdir edilirken diğer Müslüman devletlerinden de benzer adımlar atmaları istendi.

Haberin Devamı

Senatörler ayrıca özel bir televizyon kanalının sahibi olan Talat Hüseyin ve diğer iki Pakistanlı aktivisti İsrail'in saldırılarına cesurca göğüs gerdikleri ve ülkelerini en iyi şekilde temsil ettikleri için övdü.

CNN: Obama da "İsrail'in meşru güvenlik kaygıları" dedi
ABD Başkanı Barack Obama CNN'in en tanınmış talk-showcularından Larry King'in programına konuk oldu.

King'in eski Başkan Jimmy Carter'ın İsrail'in filo baskınını kınadığını hatırlatması ve "Sizin duruşunuz nedir?" diye sorması üzerine BM'nin de kınadığını hatırlatan Obama, "İsrail'in meşru güvenlik kaygıları olduğunu, insanların yatak odalarına füzeler yağdığını" belirtti ancak ablukanın da kaldırılması gerektiği yönünde işaretler verdi.

Obama,"Olayla ilgili bütün detayları en kısa zamanda öğrenmemiz en önemlisi" dedi.

Petrol krizindeki yönetiminden dolayı eleştirilen başkan, olayı duyar duymaz ekibini toplayarak en kötü senaryo için hazırlık yaptığını söylerken, sızıntının sebebinin BP olduğunun altını çizdi. Obama "BP'ye öfkeliyim" dedi.

BBC: Japonya'ya taze "Kan" geldi
Japonya'nın iktidardaki Demokratik Japonya Partisi (DPJ), Başbakan Yukio Hatoyama'nın istifasının ardından başkanlığa Naoto Kan'ı seçti. Bu durumda Kan'ın ülkenin yeni başbakanı olmasına da neredeyse kesin gözüyle bakılıyor.

Halihazırdaki kabinede maliye bakanı olan Kan, oylamadan sonra parti üyelerine "yeni bir başlangıç" sözü verdi. Eğer DPJ ağırlıklı meclis de onaylarsa Kan başbakan seçilecek.

DPJ üyelerine yaptığı konuşmasında, ABD'yle ittifakın Japonya diplomasisi için bir "köşe taşı" olmaya devam edeceğini söyleyen Kan, Hatoyama'nın başbakanlığı sırasındaki en büyük mesele olan Okinawa Adası'ndaki ABD üssü hakkında bir açıklama yapmadı.

Yomiuri Shinbun gazetesi Kan'ın, "Başbakan Hatoyama yeni bir DPJ için kapıyı aralamıştı" dediğini yazdı.

EL CEZİRE: Bangladeş'te yangın faciası
Bangladeş'in başkenti Dhaka'nın merkezinde çıkan dev yangında 100'den fazla kişi hayatını kaybetti. Perşembe gecesi çıkan yangında en az 100 kişinin de yaralandığı, itfaiyeciler durumu kontrol altına alana kadar bir çok binanın kül olduğu bildirildi.

Dhaka itfaiyesinden yetkililer, itfaiyecilerin küllerin arasında aramalarını sürdürdüğünü, can kaybının artmasından endişe edildiğini belirtti.

İtfaiye Şefi Abu Nayeem, yangının elektrik kontağından çıktığını ve itfaiyeciler bölgeye erişene kadar hızla yayıldığını söyledi. Hayatını kaybedenlerin birçoğu binalardan birinin çatısındaki düğünün misafirleriydi.

Abu Nayeem en az yedi binanın yandığını, alt katlardaki dükkanlarda satılan kimyasal maddelerin ve büyük bir gaz ocağı bulunan fırının yangını hızla büyüttüğünü ifade etti. Şehrin eski bölümündeki dar sokaklar arasına itfaiyecilerin girmesinin çok zor olduğu belirtildi.

THE NEW YORK TIMES: Petrol krizi dolayısıyla Obama Asya ziyaretini iptal etti
ABD Başkanı Barack Obama, Meksika Körfezi'nde yaşanan ABD tarihinin en büyük petrol sızıntısı dolayısıyla dün gece Avustralya, Endonezya ve Guam ziyaretlerini iptal edeceğini açıkladı. Obama'nın kararı yetkililerin petrol sızıntısının önlenmesi konusunda ilerleme kaydedildiği yönündeki açıklamalarının ardından geldi.

Obama'nın bugün Körfez'e giderek durumu değerlendireceği ve yetkililerle görüşmeler yapacağı bildirildi. Beyaz Saray'ın açıklamasında ziyaretin neden iptal edildiği belirtilmezken, yetkililer Başkan'ın petrol sızıntısı kontrol alınmadan en az bir hafta daha ülkeyi terk edemeyeceğini ifade etti.

Obama Avustralya Başbakanı Kevin Rudd ve Endonezya Devlet Başkanı Susilo Bambang Yudhoyono'yu telefonla arayarak gidemeyeceğini şahsen de bildirdi.

THE WASHINGTON POST: ABD'nin "gizli savaş"ı büyüyor
Üstü düzey yetkililer sakin diplomasi yaklaşımına karşın Obama yönetimi Afganistan ve Irak'taki savaş bölgeleri dışında da ABD'nin El Kaide ve diğer radikal gruplarla olan gizli savaşın kapsamını genişlettiğini söyledi.

Özel operasyon güçlerinin hem rakamının hem de bütçesinin genişlediğini belirten yetkililer, bu güçlerin 75 ülkede görev yapmaya başladığını bu yıl başında rakamın 60 olduğunu söyledi. Filipinler ve Kolombiya gibi ülkelerde yıllardır bulunan güçlerin yanı sıra Yemen, Ortadoğu Afrika ve Ota Asya'da da Özel Operasyon ekipleri bulunuyor.

Komutanlar bu güçlerin Somali gibi yerlerde de etkinliğini artırmaya çalışıyor. Dünyanın bir çok yerinde önleyici ya da misilleme amaçlı operasyonlar düzenlenmesi planlanıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!