İsrail'den jet yardım

Güncelleme Tarihi:

İsrailden jet yardım
OluÅŸturulma Tarihi: Ekim 26, 2011 10:53

Ankara’nın dün akşam saatlerinde 31 ülkeden çadır ve prefabrik konut desteği istemesinin ardından, İsrail Savunma Bakanlığı’ndan jet yanıt geldi.

Haberin Devamı

İsrail Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü'nün yaptığı açıklamaya göre, Türk yetkililer Ankara'daki İsrail Başkonsolosluğu'ndan Van'a prefabrik ev yollanması talebini iletti.

Bunun üzerine, dün gece İsrail Savunma Bakanlığı yedi taşınabilir prefabrik evi, Boeing 747 tipi sivil bir uçakla Türkiye'ye gönderdi.

Jerusalem Post'un haberine göre bakanlıktaki yetkililer bu yardımların devamının geleceÄŸini belirtti. Â
 
Resmi kaynaklar, yardım için İsrail'in savunma güçlerine ait ulaşım araçlarının değil, sivil uçakların kullanılmasının Türkiye tarafından Mavi Marmara olayı sebebiyle uygulanan bir yasaktan kaynaklanıp kaynaklanmadığı hakkında bir açıklama yapmadı.

Haaretz gazetesi de Savunma Bakanlığı kaynaklarına dayanarak, İsrailli ekiplerin İHH ve İranlı kurtarma görevlileriyle aynı bölgede çalışacağını duyurdu.

Haberin Devamı

GÃœL: HERHANGÄ° BÄ°R ÃœLKEYE AYRICALIK YOKÂ

DÄ°PLOMATÄ°K BÄ°R YORUM YAPILMAMALI

Depremin olduÄŸu ilk gün hem Ä°srail CumhurbaÅŸkanı Åžimon Peres hem de BaÅŸbakan Binyamin Netanyahu Türk mevkidaÅŸlarını arayarak yardım teklif etmiÅŸti. Ancak, Türk yetkililer bu teklifleri geri çevirmiÅŸti.Â

İsrail Savunma Bakanlığı yardımlarının reddedilmesine rağmen, 'Türk yetkililer belki fikirlerini değiştirebilir' düşüncesiyle bir yardım ekibi hazırda bulundurduklarını da bildirdi.

İsrail Dışişleri Bakanlığı'na ait bir kaynak ise, Türkiye'nin bu yardım talebinin diplomatik bir kabul gibi okunmaması gerektiğinin altını çizdi.

JAPONYA'DAN 400 BÄ°N DOLAR, MAKEDONYA'DAN 100 BÄ°N EURO

Depremlere alışık olan Japonya da, Van'daki depremzedelere yardım gönderme kararı aldı.

Japonya'nın Ankara Büyükelçiliği'nden yapılan açıklamada, Japonya'nın Uluslararası İşbirliği Ajansı aracılığıyla depremden zarar gören Türkiye'ye yaklaşık 400 bin ABD doları ile çadır gibi acil yardım malzemeleri sağlamaya karar verildiği bildirildi.

Makedonya hükümetininse, Van'da meydana gelen depremde evleri  hasar gören depremzedelere 100 bin euro değerinde para yardımı göndereceği bildirildi.

Ayrıca, hükümetteki Türk asıllı Devlet Bakanı Hadi Nezir Ankara'daki  Makedonya Büyükelçisiyle temasa geçerek, Van'a gereken teknik yardımlar konusunda  bilgi almakta olduğu belirtildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!