İsrail'de Netanyahu hükümeti Peres'e sundu

Güncelleme Tarihi:

İsrailde Netanyahu hükümeti Perese sundu
Oluşturulma Tarihi: Mart 16, 2013 21:50

Başbakan Binyamin Netanyahu, koalisyon hükümetini Cumhurbaşkanı Şimon Peres'e sundu.

Peres'in onaylaması halinde 4 partiden oluşan kabine, İsrail'in 33. hükümeti olacak. Koalisyon hükümeti, Netanyahu'nun liderliğindeki Likud Beitenu Bloku, Yair Lapid'in başkanı olduğu Yesh Atid (Gelecek Var), aşırı sağcı Naftali Bennet'in Habayit Hayehudi (Yahudi Evi) ve eski dışişleri bakanı Tzipi Livni'nin Hatnuah (Hareket) partileriyle kuruldu.
İsrail Meclisi Knesset'te 67 milletvekiliyle hükümeti kurabilen Netanyahu, çok istediği en az 8 partiyi içeren geniş tabanlı kabineyi ise oluşturamadı. Netanyahu'nun hükümetinde sol partiler ile sağcı ultra Ortodokslar yer almadı.
Likud Beitenu Bloku, yeni hükümette dışişleri ve savunma da dahil 7 bakanlık aldı. Kabinede Adalet Bakanı olan Tzipi Livni, aynı zamanda Filistin'le yürütülecek barış müzakerelerine de başkanlık edecek.

Dışişleri bakanlığı koltuğu boş kaldı

Netanyahu, koalisyon üyelerini dışişleri bakanlığı koltuğunu Liberman'ın davası sonuçlanana kadar boş tutma konusunda ikna etti. Eski Dışişleri Bakanı Avigdor Liberman, İsrail Anayayası gereği, hakkında görevi kötüye kullanmaktan açılan dava sonuçlanana kadar kabineye giremiyor. Liberman, dava sonucunda suçlu bulunursa 7 yıl siyaset yasağı alacak ve kabinede boş olan koltuğa partisinden başka bir isim atanacak.
İsrail'in kuruluşundan bu yana pek çok hükümette bulunan, 1977'de Likud'un siyaset sahnesine girmesinden sonra kesintisiz tüm koalisyon hükümetlerinde görev yapan ultra Ortodoks Hasidik Yahudi partileri, yeni kabinede yer alamadı.
Hükümetin, ABD Başkanı Barack Obama'yı ağırladıktan sonra en önemli gündem maddesi 2013 yılı bütçesini çıkarmak olacak. Bütçeyi geçiremediği için seçime gitmek zorunda kalan Netanyahu, yeni dönemde yine bütçeyi çıkaramazsa İsrail Anayasası'na göre 42 günde seçimleri yenilemek zorunda kalacak.
Hükümeti bekleyen ikinci önemli konu ise uluslararası toplumun Filistinlilerle barış görüşmelerini yeniden başlatmalarına yönelik baskısı olacak. Kabinede Adalet Bakanlığı koltunğunda oturacak ve Filistinlilerle yürütülecek müzakerelere başkanlık edecek Tzipi Livni'nin, görüşmelerin başlamaması halinde hükümetten çekilmeye kararlı olduğu ifade ediliyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!