İsrail yerleşimleri gerçeği artık iPhone'da

Güncelleme Tarihi:

İsrail yerleşimleri gerçeği artık iPhoneda
Oluşturulma Tarihi: Eylül 22, 2010 17:56

ABD’li bir grup barış aktivistinin hazırladığı iPhone ve iPad uygulamaları, işgal altındaki Filistin topraklarındaki İsrail yerleşimlerinin sürekli güncellenen bir haritasını kullanıcılara sunuyor.

Haberin Devamı

Dünya gündeminin nabzı Planet'te atıyor

 

Americans for Peace Now örgütünden yapılan açıklamada “Facts on the Ground” isimli uygulamanın Batı Şeria topraklarındaki gerçekleri bütün çıplaklığıyla gözler önüne sereceği ifade edildi.

 

Uygulamada her yerleşim birimi mavi bir evle sembolize edilecek. Bu evlerden herhangi bir tanesine tıklandığında açılan pencerede yerleşimin ne zaman kurulduğu, toplam kaç kişiye ev sahipliği yaptığı ve yaşayanların laik mi yoksa radikal Yahudiler mi olduğu gibi detaylar yer alıyor.

 

Bu küçük pencerede ayrıca nüfus artışını gösteren bir grafik de yer alıyor.

 

Haberin Devamı

Onay verilmemiş yerleşimler olan “karakollar”ın kırmızıyla işaretlendiği haritada, Filistinli ve İsraillilerin yaşadıkları toprakları ayıran Yeşil Hat, Kudüs’ün sınırları ve çeşitli güvenlik bölgeleri de ayrıca belirtiliyor.

 

VERİLERİN DEMOKRATİKLEŞMESİ

Americans for Peace Now Başkanı Debra DeLee, “Bu tartışmalı konuda herkes kendi fikrini savunmakta özgür ancak gerçekler bellidir ve bizim uygulamamız bu gerçekleri benzersiz bir açıklıkla ve detaylı bir biçimde ortaya koymaktadır” dedi.

 

DeLee, bu uygulamanın en büyük faydalarından birinin eldeki verileri demokratikleştirmesi olduğunu da söyledi.

 

“Facts on the Ground” uygulaması ilk etapta kullanıcılara sadece İngilizce olarak sunuldu. Ancak yapılan açıklamada İbranice versiyonu üzerinde çalışmaların sürdüğü ifade edildi.

 

TOPLAM 500 BİN YERLEŞİMCİ

Batı Şeria’daki Filistinlilere ait topraklarda yaklaşık 300 bin, İsrail’in kendi topraklarına kattığını iddia ettiği Doğu Kudüs’te ise yaklaşık 200 bin İsrailli yerleşimci yaşıyor. Savaş zamanında ele geçirilen yerleşim toprakları uluslararası hukuk kapsamında çoğunlukla yasadışı görülüyor.

 

Haberin Devamı

Barış sağlanması adına en olası senaryo, Filistin devletine aynı büyüklükte bir toprak verilmesi karşılığında Batı Şeria’daki yerleşimlerin İsrail’e teslim edilmesi. Ancak Doğu Kudüs’ün geleceği ciddi anlamda tartışılıyor.

 

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, şu an yapılmakta olan görüşmelerde İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu’yu Pazar günü sona erecek olan yerleşim inşaatları moratoryumunu sürdürmeye ikna etmeye çalışıyor.

 

Abbas, inşaatlar yeniden başlarsa Filistin tarafının müzakerelerden çekileceği konusunda ısrarcı.

 

"New 'iPhone app' to map Jewish settlements in West Bank" başlıklı haberden derlenmiştir.

 

Hürriyet'i Facebook'ta takip etmek istiyorsanız:
http://www.facebook.com/#!/HurriyetPlanet

Haberin Devamı


Hürriyet'i Twitter'da takip etmek istiyorsanız:
http://twitter.com/HurriyetPlanet

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!