İsrail’in nükleer İran senaryosu

Güncelleme Tarihi:

İsrail’in nükleer İran senaryosu
Oluşturulma Tarihi: Ocak 11, 2012 00:00

İsrail hükümeti, İran’ın nükleer silah geliştirmesi halinde ne olacağına dair bir araştırma yaptırdı. Senaryoya göre 2013 başında İran nükleer silah dener. ABD, İsrail’i saldırmamaya ikna eder, NATO daveti de dahil bir anlaşma önerir. Türkiye ise İsrail üye oluyor diye NATO’dan çıkar.

HAREKETLİLİĞİ iki yıldır hızla artan Ortadoğu, İsrail’in senaryosına göre, bundan yaklaşık bir yıl sonra patlamaya hazır bombaya dönüşecek. İsrail’in eski büyükelçileri, istihbarat ve askeri şeflerinin talebini değerlendiren bağımsız düşünce kuruluşu Ulusal Güvenlik Araştırmaları Enstitüsü (INSS), yakın dönemde dünyada oluşacağını öne sürdüğü yeni dengeleri içeren bir simülasyon hazırladı. Senaryo, 2013 yılının Ocak ayında, İran’ın ilk askeri nükleer testlerini yapacağını varsayarak, içinde Türkiye’ye ilişkin değerlendirmelerin de bulunduğu yeni bir Ortadoğu portresi çiziyor. Senaryoya göre en azından kısa vadede bir İsrail-İran savaşı söz konusu olmayacak; ancak tansiyon, büyük bir hızla artacak. İngiliz The Times gazetesinin ortaya çıkardığı senaryonun varlığı ve içeriği, Enstitü tarafından da doğrulandı.

İşte o ilginç senaryo:

ABD, İsrail’i askeri müdahalede bulunmamaya ikna edecek; NATO’ya muhtemel bir daveti de içeren bir savunma antlaşması önerecek.
Türkiye, İran’la restleşmekten çekinecek. Eğer İsrail NATO üyesi olursa, Türkiye bu örgütten ayrılacak.
İsrail, İran olmayacaksa bile, bölgenin başka “başrol oyuncularına” askeri saldırı seçeneğini hem gündemde tutacak ve hem de diplomaside koz olarak kullanacak.
Türkiye ve Suudi Arabistan, nükleer silah sahibi bir İran karşısında ABD’nin kendilerine sağlayacağı korumayı yetersiz bulacak. Suudi Arabistan, kendi nükleer silah programını geliştirecek.
Mısır, İran’a karşı olası bir askeri hamle üzerinde duracak.
Ortadoğu’daki nükleer silah yaygınlaşmasını durdurmak isteyen Rusya, ABD’ye bir savunma antlaşması önerecek.

Hükümete çok yakın

Bu çarpıcı simülasyonu hazırlayan INSS, her kadar yapı olarak bağımsız bir konuma sahipse de, İsrail’de hükümete en yakın düşünce kuruluşu olarak biliniyor. Üyeleri arasında birçok eski hükümet üyesi ya da emekli üst düzey bürokratın bulunduğu INSS’nin, bir nüshası Başbakan Binyamin Netanyahu’ya da ulaştırılan bu son simülasyonunu hazırlayan komitenin içinde, İsrail’in eski Türkiye Büyükelçisi Alon Liel de yeraldı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!