İsrail Filistinlileri uyardı

Güncelleme Tarihi:

İsrail Filistinlileri uyardı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 21, 2010 12:48

İşte dünyanın önde gelen basın organlarının politika ve ekonomi alanında bugünkü manşetleri ve öne çıkardıkları haberler:

--Peres’den Abbas'a üçüncü intifada uyarısı (Haaretz)                                                 

İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres, Filistin Yönetimi Devlet Başkanı Mahmud Abbas, müzakerelerdeki tıkanma sürerse üçüncü intifada yaşanabileceği uyarısını yaptı. Peres, Abbas’a “Ateşle oynuyorsunuz” dedi.

                                                                  

Peres, Norveç Dışişleri Bakanı Jonas Gahr Store’la yaptığı toplantı sırasında Abbas’la bir araya geldikleri görüşmelerde gündeme gelen konuları açıkladı.                                 

 

İsrail Cumhurbaşkanı Abbas’a, “görüşmeleri ertelemenin ateşle oynamak olduğunu” söylediğini ifade etti. Peres, “Abbas henüz zaman olduğunu düşünüyor. Ama bir şey olacak ve yeni bir intifada başlayacak ve taraflar fırsatı kaçıracak” diyerek kaygılarını dile getirdi.                                                        

 

Peres, “Abbas, Netanyahu’nun 1967 sınırlarına geri döndüğünü açıklamasını istiyor, ama Netanyahu bunu yapamaz. 1967 sınırları 40 yıl öncesinde kaldı. Diğer yandan ben de Filistintilerden toprak almamız gerektiğini düşünmüyorum. Sınırları güvenlik gerekçelerine göre değiştirirken yüzölçümünü sabit tutabiliriz” dedi.

DIŞ BASINDA TÜRKİYE

THE ASSOCIATED PRESS

--Papa suikastçısının serbest bırakılması Türkiye’yi sarstı

Papa’ya 1981 yılında suikast düzenleyen Mehmet Ali Ağca’nın serbest bırakılması, Ağca’yı başka bir suçla, yani Abdi İpekçi cinayetiyle hatırlayan Türkleri rahatsız etti. Ağca’nın öldürdüğü İpekçi’nin hoşgörü çağrıları bugün Türk toplumu üzerindeki etkisini koruyor.

 

CHRISTIAN SCIENCE MONITOR

--İsrail Türkiye’nin yeni haline alışmalı

İsrail Gazze’deki insani koşulları iyileştirmedikçe, Ankara ve Tel Aviv arasındaki gerginlik sürecektir.

 

PANARMENIAN

--Galust Sahakyan: Türkiye’nin protokollerin onaylanmasını reddetmesine hazırız

Ermenistan Cumhuriyet Partisi lideri Galust Sahakyan, “Ermeni yetkililerin son dönemde yaşanan yakınlaşmayla ilgili açıklamaları Türkiye’nin onay sürecindeki politikalarından kaynaklanıyor” dedi. Sahakyan, TBMM’nin protokolleri onaylayacağını aksi takdirde uluslararası kamuoyunun sorun yaratacağını savundu. Sahakyan, “Yine de Türkiye’nin protokolleri onaylamayı reddetmesine hazırız” dedi.

 

--‘Davutoğlu küstah bir biçimde Ermenistan’ın içişlerine karışıyor’

Modis Vivendi Merkezi şefi Ara Papyan, “Ermenistan Anayasası’na  göre Cumhurbaşkanı Anayasa Mahkemesi’nin kararlarını dikkate almalı, Cumhurbaşkanı’nın temsilcisi Protokolleri onay için çekinceleriyle birlikte millet meclisine sunmalıdır” dedi. Papyan, Ermenistan’ın üst düzey yönetimi Türk Dışişleri Bakanlığı’na gereken cevabı vermezse, “bu Türkiye’nin Ermenistan’ı bir koloni olarak gördüğünü kabul ettiğimiz anlamına gelir” dedi.

 

REUTERS

--George Mitchell: ABD, Suriye-İsrail anlaşmasında ilerleme istiyor

(…) Türkiye’nin aracılığında sürdürülen dolaylı görüşmeler, geçtiğimiz yıl İsrail’in Golan Tepeleri’nde bir sınır çizmeksizin Gazze’ye saldırmasının ardından sekteye uğradı. Suriye resmi haber ajansı, Suriye Devlet Başkanı Beşir Esad’ın ABD Ortadoğu özel temsilcisi George Mitchell’a Türkiye’nin ilişkilerin yeniden canlanmasında önemli bir rol oynadığını ve İsrail’in “barış istediğini” açıkça ortaya koyması gerektiğini söylediğini belirtti.

 

DÜNYA BASINI 

THE NEW YORK TIMES

--Obama bankaların aldığı risklere limit konmasını önerecek

ABD Başkanı Barack Obama finansal düzenlemeye daha güçlü şekilde el atarak, büyük bankaların boyutlarını ve risk alma faaliyetlerini kısıtlamaya yönelecek.

 

--Haiti’de kırsal bölgelere toplu göç yaşanıyor

Haiti’nin başkenti Port-au-Prince’den göç eden binlerce kişi, zamanında terk ettikleri kıyı kasabalarına ve küçük köylere yerleşiyorlar.

 

--Taliban’ın imaj yenilemesi yeni müttefik kazanmaya yönelik

ABD'nin yeni operasyonlarına karşılık vermeye çalışan Taliban, görüntüsünü yumuşatmaya çalışan bir görüntü çiziyor.

 

THE WASHINGTON POST

--Obama Senato’daki sandalye kaybını ekonomiye bağladı

ABD Başkanı Barack Obama, yerel politikalara odaklanmanın ve “işleri halletmenin” orta sınıfta bir “uzaklaşma ve Washington'dan kopma” hissi verdiğini söyledi.

 

--İsrail Batı Şeria’da çalışan ABD'liyi sınır dışı etti

Filistin’in çıkarlarını desteklemeye yönelik gruplara yabancı hükümetlerin kaynak sağlaması nedeniyle düşmanlık artarken, bir ABD’li gazeteci sınır dışı edildi.

 

--Yemen vize uygulamalarını sıkılaştırıyor

Aralık’ta yaşanan uçak bombalama girişiminin ardından politikalarını değiştiren Yemen, bundan sonra ABD’li yolculara ülkeye varışlarında vize vermeyi kesecek.

 

Haberin Devamı

THE WALL STREET JOURNAL

--Gönüllü gruplar Haiti yardımlarının eksik kaldığını söylüyor

Son 20 yıldır Haiti’ye sağlık yardımı sağlayan büyük bir örgüt, yetersiz bakım ve doğru cerrahi müdahale eksikliğinden dolayı, günde 20 bin depremzedenin hayatını kaybettiğini dile getirdi.

 

--Çin varlık balonunun önüne geçmeye çalışıyor

Çin, dünyanın en büyük ikinci ekonomisi olmasını sağlayan en büyük faktörlerinden biri olan konut piyasasında ortaya çıkan sıkıntıların önüne geçmek için yeni adımlar atıyor. Bu gelişme, yatırımcıların Asya’nın dev ekonomisinin yaşadığı büyümeden endişelenmesine neden oluyor.

 

Haberin Devamı

--Yunanistan devlet tahvilleri değer kaybetti

Atina hükümeti, finansal ihtiyaçlarını karşılamak için bütün seçeneklerini değerlendireceklerini açıkladı. Öte yandan, ülkenin borç sıkıntısı üzerine endişeler her geçen gün biraz daha artıyor.

 

FINANCIAL TIMES

--Obama bankacılık işlemlerine kısıtlama getiriyor

ABD Başkanı Barack Obama’nın, bugün yapacağı açıklamada Wall Street düzenlemelerine karşı tavrını daha da sertleştirmesi bekleniyor.

 

--Çin dördüncü çeyrekte yüzde 10.7 oranında büyüdü 

Çin ekonomisi dördüncü çeyrekte geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 10.7 oranında büyüdü. Ancak bu güçlü büyüme yanından yüksek enflasyonu da getirdi. Bütün bu gelişmeler Pekin hükümetinin balon olasılığının önüne geçmek için daha sıkı önlemler alacağı yönünde endişelerin baş göstermesine neden oldu. 

 

--Dünya Bankası iyileşmenin hız kaybettiğini söylüyor

Dünya Bankası, 2010’da küresel ekonominin yüzde 2.7 oranında büyüyeceğine inanıp, iki dipli resesyon riskinin azaldığını söylese de, küresel mali krizin etkilerinin bir yıl daha devam edeceğini açıkladı.

 

Haberin Devamı

THE GUARDIAN

--Müslüman polisler terör politikasının yaftalamaya yol açtığı konusunda uyardı

Milletvekilleri hükümetin terörü önleme stratejisinin ülkedeki İslam korkusunu mantıksız bir seviyeye taşıdığını söyledi.

 

--Obama reformları yeniden gözden geçirmek zorunda

ABD Başkanı Barack Obama, Senato’da garanti gözüyle bakılan Massachusetts sandalyesinin Cumhuriyetçilerin kazanmasının ardından siyasi stratejisinde hataları olabileceğini kabul etti.

 

--İkinci deprem Haiti’deki kaosu daha da büyüttü

Yardım ajansları Haitili çocukların evlat edinilmesine en kısa zamanda bir yasak konmasını isterken, ABD’nin ülkeye 4 bin asker daha göndereceği bildirildi.

Haberin Devamı

HAARETZ

-- Peres’ten Abbas’a yeni intifada uyarısı

İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres, Filistin Yönetimi lideri Mahmud Abbas’a, İsrail ile Filistin arasındaki barış görüşmelerinde yaşanan tıkanmanın üçüncü bir intifadaya neden olabileceğini söyledi ve Abbas’ın ateşle oynadığını dile getirdi.

 

-- Türkler turizm ambargosuyla baş etmek için Haredi topluluğuna yöneliyor

Türkiye, İsrailli turistlerin, iki ülke arasındaki gelişmelerin ardından gayri resmi bir şekilde Türkiye’ye ambargo uygulamasından sonra, İsrail’in aşırı Ortodoks topluluğunu kendine çekmeye çalışıyor.

 

-- Barak, Batı Şeria’daki bir okula üniversite statüsü verdi

İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak, Çarşamba günü Batı Şeria bölgesindeki Ariel kentindeki bir okulu üniversite statüsüne çıkardı. Siyasetçi bu hareketiyle ülkedeki sağ görüşlü insanların takdirini toplarken, akademisyenleri ve sol görüşlü siyasetçileri sinirlendirdi.

 

Haberin Devamı

FRANKFURTER ALLGEMEINE ZEITUNG

--Obama sağlık reformunda gaza bastı

ABD Başkanı Barack Obama sağlık reformu yasasının bir an önce hayata geçmesi için gaza basılmasını istedi. Massachusetts eyaletinde Kennedy'nin ölümüyle boşalan koltuğa Cumhuriyetçi Scott Brown'un oturmasının ardından harekete geçen Obama, Cumhuriyetçi senatör göreve başlamadan önce sağlık reformunu yasalaştırmak istiyor.

 

DIE WELT

--Dizüstü bilgisayarda patlayıcı madde, güvenlik sorununu ortaya çıkardı

Almanya'nın Münih kenti havaalanında kimliği belirsiz bir kişinin dizüstü bilgisayarında patlayıcı madde parçaları bulunması kaosa neden oldu. Havalimanındaki güvenlik bilgisayarları, patlayıcı madde bulunan dizüstü bilgisayarı teşhis edemedi. Sorunun güvenlik memurlarının hatasından kaynaklandığı belirtiliyor.

Haberin Devamı

 

EKONOMİ BASINI 

BLOOMBERG

--Çin 2007'den beri en hızlı büyümesini kaydetti

Çin ekonomisi dördüncü çeyrekte 2007 yılından beri gördüğü en hızlı büyümeyi kaydetti. Bu gelişme, dünyanın en büyük ikinci ekonomisini olmayan yolunda ilerleyen Çin’in kredi kullanımını azaltılmasına yönelik baskıyı da artırdı.

 

--Japon borsası ve metaller Çin'deki büyüme ile yükseldi

Japon ve Çin borsaları ile birlikte metaller de Asya'nın en büyük ekonomisi olan Çin'den gelen yüksek büyüme verilerinden sonra değer kazandı. Japon Nikkei Endeksi yüzde 1.2 yükselirken, yen değer kaybetti.

 

--Kraft tahvillerine yatırım yapanlara göre Buffet, Cadbury konusunda hatalı

Yatırımcıların, ünlü milyarder Warren Buffet'in ABD'li gıda devi Kraft'ın, İngiliz şekerleme şirketi Cadbury'e ödediği 19.4 milyar doların yanlış olduğu fikrini kabul etmezken, bu durum Kraft'ın tahvillerin değer kazanmasını sağlıyor.

 

CNBC

--Büyük ABD’li bankalardan farklı bilanço sonuçları geldi  

ABD’li büyük bankalar farklı kâr rakamları açıkladı. Sonuçlar sektörün yavaş bir iyileşme içinde olduğunu gösterdi. Ancak genel rakamlar, ABD’nin sıkıntı içindeki bankacılık sektöründe en kötüsünün geride kaldığının işareti olarak algılandı.

 

--Kan: Japonya’nın şimdilik ekstra bir bütçeye ihtiyacı yok

Japonya Maliye Bakanı Naoto Kan, iki dipli resesyon riskine karşın ekonomiyi iyileştirmek için ekstra bir bütçe oluşturmak zorunda olmadıklarını söyledi.

 

-- Demokratlar seçimleri kaybetmenin ardından sağlık reformunu korumaya çalışıyor

Massachusetts’deki özel senato seçimini kaybetmenin ardından artık ABD Başkanı Barack Obama ve Demokratlar için sağlık reformu çok daha önemli bir hal aldı.

 

CNNMONEY

--ABD'de istihdam paketinde işler daha da zorlaştı

Demokratların Senato'daki nitelikli çoğunluğu kaybetmesiyle, partinin aylardır üzerinde çalıştığı istihdam paketinin geçmesi için Cumhuriyetçilerin desteğini kazanması gerekiyor

 

--ABD borsaları değer kaybetti

ABD borsaları, doların güçlü seyri ve Çin'in kredi koşullarına zorlaştırıcı tedbirler getireceğine yönelik endişelerin emtia fiyatlarında düşüşe neden olmasıyla Çarşamba günü değer kaybetti. Dow Jones Sanayi Endeksi yüzde 1.1 düştü.

 

--Eyaletler ABD'de hacizlerin azaltılması için bastırıyor

ABD'de eyalet yetkililerinin hacizleri azaltmak için üzerinde iki yıldır çalıştığı planda; evlerinin değeri, kullandıkları mortgage miktarından daha az olan kredi müşterilerinin ana para ödemesinin azaltılması yer alıyor. Bununla birlikte,  ayarlanabilir mortgage faizleri probleminin çözümüne el atılması ve bürokrasinin azalması da öneriler arasında yer alıyor.

 

FORBES

--Buffet yavaş ve belirsiz ekonomik toparlanma öngörüyor

Ünlü milyarder Warren Buffet, ABD ekonomisinin toparlanma zamanı konusunda henüz emin olmadığını söylerken, ekonomik iyileşmenin ülkedeki tüketicilerin endişeli olmaya devam etmelerinden dolayı yavaş olacağını söyledi.

 

--Dünya Bankası: Teşvikler azalınca büyüme yavaşlayabilir

Dünya Bankası Perşembe günü yayınladığı raporda, küresel ekonominin önümüzdeki yıllarda finansal krizin etkilerini yaşayacağını söyledi. Kurum aynı zamanda teşvik harcamalarının azalmasıyla yılsonunda küresel büyümenin canlılığını yitireceği uyarısında da bulundu.

 

--İngiltere'deki toparlanma geçici mi?

İngiltere'de işsizlik rakamları son 18 ayda ilk defa düşüş göstermesine rağmen bu geçici bir durum gibi görünüyor.

 

MARKET WATCH

--Çin enflasyonu yeniden canlanıyor

Çin ekonomisi dördüncü çeyrekte yüzde 10.7’lik hızlı bir büyüme gösterirken, hükümetin tüm yıllık büyüme hedefinin üzerine çıktı. Ancak fiyatların beklenenden daha fazla artması Pekin’in ekonomi politikasını sıkılaştırması üzerinde endişeler yaratıyor.

 

--Obama Cumhuriyetçiler ile anlaşmayı umuyor

Başkan Obama sağlık yasası üzerinde anlaşmaya varabilmek için Cumhuriyetçiler ile görüşmeyi umarken, Scott Brown’ın senatör ilan edilmesinden önce sağlık yasasına yönelmeyi düşünmüyor.

 

--Dünya Bankası ekonomik toparlanma üzerinde kaygılı

Dünya Bankası, felaket getiren 2009 yılı ardından cılız bir gelişme gösteren küresel ekonominin gücünü kaybedebileceği uyarısını yaptı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!