İsrail ekonomisinde işler tıkırında gidiyor

Güncelleme Tarihi:

İsrail ekonomisinde işler tıkırında gidiyor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 24, 2010 10:07

Nobel ödüllü ekonomist Paul Krugman Gazze’ye giden insani yardım gemisine yapılan saldırının ardından, sert yaptırımlarla karşı karşıya kalması beklenen İsrail için oldukça olumlu bir yorumlar yaptı. Türkiye ile ilgilenen uzmanlar ise İsrail gerginliğinin kısa vadede ticareti etkilemesini beklemediklerini belirtti.

Haberin Devamı

Tel Aviv’de bir ekonomi konferansına katılan Krugman, İsrail ekonomisinde işlerin tıkırında olduğunu, ülkenin herhangi bir mali teşvike ihtiyaç duymadığını söyledi.         

  

Nobel ödüllü ekonomist aynı zamanda, İsrail’in Kanada ve Avustralya gibi krizi oldukça başarılı bir şekilde atlatabilecek az sayıdaki gelişmiş ülkeden biri olduğuna dikkat çekti ve Ülkenin başarılı olmasının bir diğer nedeninin de risk almaktan kaçınan “sıkıcı” bankacılık sistemi olduğunu söyledi.  

 

KÜRESEL EĞİLİMLER DAHA ETKİLİ 

Türkiye ile İsrail arasındaki son gerginliğin üzerine iki ülke arasındaki ticari ilişkiye yönelik hurriyet.com.tr’ye konuşan İtalyan UniCredit bankasının gelişmekte olan ülkeler ekonomisti Ferrazzi Matteo, İsrail ticaretinin Türkiye’den ziyade küresel ekonomik eğilimlerden daha fazla etkileneceğine dikkat çekti.

 

Haberin Devamı

Matteo, “Hiç şüphe yok ki iki ülke arasındaki gerginlik ekonomik ilişkileri etkileyecek ancak İsrail ekonomisinin daha çok yurtdışındaki bağlantılara, bilişim sektörüne ve askeri yatırımlara bağlı olduğu için, ülkenin küresel etkenlerden daha çok etkileneceği söylenebilir” dedi.

 

ING Bank Başekonomisti Sengül Dağdeviren ise Türkiye ile İsrail arasındaki siyasi gerilimin anlık bir etkiden ziyade, uzun vadede etki etmesini beklediklerini belirtti.

İsrail küresel ekonomik krizi, gayrisafi yurtiçi hasılasının yüzde 50’sine denk gelen ihracatı sayesinde atlattı. İsrail Merkez Bankası Başkanı Stanley Fischer da 18 Haziran’da yaptığı konuşmada, İsrail’in bu yıl yüzde 3.7 oranında büyümesini beklediklerini belirtmişti. 

KRİZ HALEN BİTMEDİ     

Nobel ödüllü ekonomist ayrıca hükümetlerin bütçe açıklarını azaltma yolunda adımlar attıkları bu dönemde, ekonomiyi teşvik önlemlerinin her zamankinden daha fazla önem taşıdığını söyledi.

Krugman, enflasyonun dünya ekonomileri için bir tehdit oluşturmadığını söyleyerek, ''bizim için en önemli olan şeye, istihdama bakarsak, kriz tamamen bitmedi” diye konuştu.

Haberin Devamı


Uzun dönemli bütçe dengesi için teşviklerden vazgeçmenin mantığı olmadığını söyleyen Krugman, ''Asıl şimdi hükümet desteğine gerek duyulurken, ülkelerin teşvik paketlerini kademeli olarak çekmeye başladığını görüyoruz'' dedi.

Euro konusunda riski aşağı yönde gördüğünü söyleyen Krugman, bu nedenle, şimdiki kurla bile başta Almanya olmak üzere Euro bölgesi ihracatının cazip hale geldiğini kaydetti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!