İsrail’e karşı İran mıyız

Güncelleme Tarihi:

İsrail’e karşı İran mıyız
Oluşturulma Tarihi: Şubat 09, 2011 00:00

Münih Güvenlik Konferansı’ndaki Ortadoğu paneline katılarak Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun tepkisine hedef olan CHP Genel Başkan Yardımcısı Osman Korutürk, Türkiye’nin İsrail karşısındaki pozisyonunu zayıflattıkları eleştirisini reddetti. Davutoğlu cumartesi günü Münih’te İsrail Ulusal Güvenlik Danışmanı Uzi Arad’ın olduğu oturuma katılmayı reddedince organizatörler Korutürk’ü davet etmişti.

Haberin Devamı

Korutürk’ün katılımını Davutoğlu eleştirince hükümet ile CHP arasında Kıbrıs ve Mısır’dan sonra yeni bir dış politika polemiği başladı. Korutürk, şöyle konuştu:

Önce bize anlatsınlar


“Ana muhalefet partisi olarak neyi nasıl yapacağımızı hükümetten ya da Dışişleri Bakanı’ndan sormamız söz konusu değil. Hükümetin kendi dış politika uygulamaları konusunda bizden bir beklentisi varsa, politikalarını bize açıklar, nasıl bir destek ve ne gibi bir katkı istediğini izah eder. Konuyu ulusal çıkarlarımız ve dünya görüşümüzün merceğinden inceleyip bu beklentiyi karşılayıp karşılamama konusundaki kararımızı veririz.

Hükümet şimdiye kadar ne bize ne de TBMM’de temsil edilen diğer siyasi partilere temel ulusal dış politika yaklaşımları konusunda bilgi verdi. Hiçbir hususta danışmadı. Kendilerinin İsviçre’de kapalı kapılar arkasında İsrail ile ne pazarlıklar yaptığını anlatmadı. Şimdi sırf katılımcılar arasında bir İsrailli de bulunduğu için, herkesin kendi şahsı adına görüş belirttiği önemli bir panele katılımımı eleştiriyor. Böyle bir eleştiriyi hiçbir şekilde kabul etmemiz söz konusu değildir. Hükümetin, bir İsrailli ile aynı ortamda bulunmamak, aynı toplantıda konuşmamak, aynı masada yemek yememek gibi bir siyaseti varsa bu çok şaşırtıcı bir durumdur. İran’ın, Suriye’nin ve bazı radikal bölge ülkelerinin bu uygulamasına şimdi biz de mi katılıyoruz?”

ABD’ye CHP’den heyet

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu seçime kısa bir süre kala ABD’ye kendisi ziyarette bulunmak yerine heyet gönderme kararı aldı. Martta Washington’a gitmesi planlanan heyette Osman Korutürk, Faik Öztırak, Faruk Loğoğlu ve Gülsün Bilgehan yer alacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!