İsrail, Doğu Akdeniz gazını savunacak

Güncelleme Tarihi:

İsrail, Doğu Akdeniz gazını savunacak
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 11, 2012 00:00

Türkiye ile yaşanan krizin ardından Kıbrıslı Rumlarla işbirliğine giden İsrail, Doğu Akdeniz’deki doğalgaz rezervlerini savunmak için yeni bir plan hazırladı. Bunun için bölgeye en az 7 gemi ve yeni İHA’lar gönderilmesi gündemde.

Haberin Devamı

İsrail gazetelerinde yayımlanan haberlere göre İsrail Genelkurmay Başkanlığı ve Savunma Bakanlığı, ülkenin Doğu Akdeniz’deki dört doğalgaz sondaj tesisini korumak üzere yılda 3 milyar şekele (1.4 milyar TL) malolacak bir plan hazırlayarak bakanlar kurulunun onayına sundu. İsrail sahilinin 180 km açığında ilan edilen Münhasır Ekonomik Bölge’de bulunan tesislerle ilgili savunma planı özetle şöyle:

-Dört adet sahil güvenlik gemisi alınacak ve üstüne Demir Kubbe füze savunma sistemine bağlı gelişmiş radar ve izleme cihazları takılacak.
-Gemilerde 250 asker ve subay görevlendirilecek. Bu filo, platformların çevresinde devriye görevi yapacak.
-Şu anda bölgede Sa’ar 5 tipi savaş gemileri kısıtlı devriye görevleri yapıyor. Bunu sürdürebilmek için 7 hücumbot daha alınacak.
-Kuyular havadan da daha dikkatli izlenecek. Şoval tipi insansız hava araçları gönderilecek.
-Tesisleri şu anda sivil personel koruyor. İsrail doğalgaz kuyularını “meşru askeri hedef” haline getirmemek için tesislere asker çıkarmayacak.

Haberin Devamı

İsrail Donanması Komutanı Ram Rotberg, şunları söyledi: “Kısa süre önce bölgede gaz rezervleri bulundu. Bize de bu önemli ekonomik varlığı koruma görevi verildi. Denizin üstünde ve altında daha etkin bir koruma sağlamalıyız. Sular şimdi durgun olabilir ama yüzeyin altında hazırlıklı olmamız gereken bir girdap var.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!