Ä°srail Büyükelçisi DışiÅŸleri’ne gelmedi

Güncelleme Tarihi:

İsrail Büyükelçisi Dışişleri’ne gelmedi
OluÅŸturulma Tarihi: Åžubat 21, 2006 00:00

HAMAS ziyareti nedeniyle Ankara ve İsrail arasında gerilen ilişki Ankara Büyükelçisi Pinhas Avivi’nin, Dışişleri Bakanlığı’ndaki brifinge gelmemesiyle yeni bir boyut kazandı. Avivi, Dışişleri Ortadoğu Dairesi Genel Müdürü Bozkurt Aran’a, İsrail’den gelen talimat gereği sadece Dışişleri Bakanı Gül’le görüşebileceğini söyledi.

HAMAS’ın geçen hafta Ankara’ya yaptığı ziyaretle Türkiye ile Ä°srail arasında baÅŸgösteren gerginlik ciddi bir krize doÄŸru gitmeye baÅŸladı. Ä°ki ülke yetkilileri arasında, yüzyüze görüşme yerine, alışılmışın dışında sert diyalogların geçtiÄŸi bir telefon görüşmesi yapıldı.Â

BAKAN’LA KONUŞURUM

Kriz, İsrail’in Ankara Büyükelçisi Pinhas Avivi’nin, Dışişleri Bakanlığı’nca geçen hafta kendisine yapılan davete icabet etmemesiyle başladı. Dışişleri Ortadoğu Dairesi Genel Müdürü Bozkurt Aran’ın davetini kabul etmeyen Avivi, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ile görüşmek istediğini, aksi takdirde bakanlığa gelemeyeceğini bildirince ipler gerildi.
/images/100/0x0/55ea981ff018fbb8f88a2c4c


Geçen hafta cuma günü ’Ortadoğu Dörtlüsü’nü (Quartet) oluşturan, ABD’nin Ankara Büyükelçisi Ross Wilson, Rusya’nın Ankara Büyükelçisi Petr Stegniy, AB Dönem Başkanı Avusturya’nın Ankara Büyükelçisi Marius Calligaris ve BM Temsilcisi Jacob Simonsen’le görüşen Aran, dün sabah saat 10.00 için Avivi’ye randevu verip bakanlığa davet etti.

Avivi dün randevu saati geldiğinde Aran’ı telefonla arayarak davete icabet etmeyeceğini bildirdi.

DANIŞMANDAN DA ÖZÜR BEKLİYORLAR

Bu arada Avivi’nin, dün Ortadoğu Dairesi Genel Müdürü Bozkurt Aran’la yaptığı telefon görüşmesinde, geçen cuma günü kendisiyle görüşen Dışişleri Bakanı Gül’ün yeni özel başmüşaviri Altay Cengizer’in üslubundan da rahatsızlık duyduğu mesajı verdiği öğrenildi. Avivi, diplomatik bir dille Aran’a, Cengizer’den şahsi bir özür beklentisi içinde olduğunu hissettirdi.

Cengizer, geçen cuma günü yaptığı telefon görüşmesinde İsrail’in "Bizde Apo ile görüşsek ne hissederdiniz?" sözlerine şöyle tepki vermişti:

"Hamas ile PKK arasındaki farkı en iyi siz bilirdiniz. Bu benzetme bizde derin yaralar açtı. Anladığımız kadarıyla maalesef seçim uğruna İsrail’de de Türkiye üzerinden propaganda yapılıyor. Türkiye ile ilişkiler 50-60 oy için böyle gerilmemeli."

Öte yandan dünkü telefon görüşmesinden sonra iki ülke Dışişleri bakanlarının bir kez daha telefon görüşmesi yapma ihtimalinin olabileceği bildirilirken, İsrail tarafının Türkiye’ye, "Kriz iki ülke ilişkilerinden değil. Sadece HAMAS’tan kaynaklanmaktadır" mesajı verdiği de belirtildi.

Sadece Gül’le görüşürüm

Sızan bilgilere göre iki diplomat arasında şöyle bir diyalog geçti:

AVİVİ Sayın Büyükelçi davetinize icabet edemeyeceğimi üzülerek bildirmek durumundayım. İsrail’den gelen talimata göre sadece Sayın Gül’le görüşebilirim.

ARAN Kimle görüşeceğinizi siz belirleyemezsiniz. Quartet’a bilgi verdik. Size de iyi niyetle vermek istedik.

AVİVİ İsrail’den gelen talimata uymak zorundayım. İsrail hükümeti, Türkiye’de kabul edilen HAMAS’ın Filistin Meclisi’ndeki yemin töreninde İsrail’i hedef alan saldırıların devam edeceğini ve şiddetten vazgeçilmeyeceğini açıklamasını dikkatinize getirir. Bu çerçevede sizden HAMAS brifingi alamayacağım.

ARAN Siz bilirsiniz.

AVİVİ Belirttiğim gibi, hükümetim Sayın Gül’den bilgi almamı, aksi takdirde bir brifinge gerek olmadığını bildirmiş durumda.

ARAN Sayın Bakan, İsrail’deki Sayın muhatabıyla (İsrail Dışişleri Bakanı Tzipi Livni kastediliyor) iki kez telefon görüşmesi gerçekleştirmiş ve tüm detayları, bilgileri kendisine iletmiştir. Sayın Bakan’ın sizinle bir toplantı yapmasına gerek görülmemektedir.

AVİVİ Üzülerek bir kez daha davetinize icabet edemeyeceğimi bildirmek durumundayım.

ARAN Bizim açımızdan da bir brifinge ihtiyaç kalmamıştır.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!