Ä°srail basını Arafatı gömdü

Güncelleme Tarihi:

İsrail basını Arafatı gömdü
Oluşturulma Tarihi: Aralık 05, 2001 16:35

İsrail tarafından etrafındaki çember giderek daraltılan Filistin lideri Yaser Arafat`ın öldürülmemesi için İsrail`in sürekli olarak uyarıldığı bildirildi. Yediot Ahronot gazetesi Şaron`un dünkü kabine toplantısında, ``Bush`a söz verdim. Arafat`a fiziki olarak zarar vermeyeceğim`` dediğini duyurdu.

Haberin Devamı

İsrail Başbakanı Ariel Şaron`a, başta ABD ve Avrupa Birliği (AB) olmak üzere Mısır ve Ürdün tarafından da ``Arafat`ı öldürme`` uyarısında bulunulduğu kaydedildi. Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek`in Arafat`ın kişisel güvenliğinin sağlanması amacıyla İsrail`eüst düzey bir temsilci göndermesi bekleniyor.  

Haaretz gazetesi, ABD Başkanı George Bush`un son görüşmeleri sırasında Şaron`a ``Arafat`a dokunma`` uyarısında bulunduğunu yazdı. Gazete, Bush`un Arafat`a olan sevgisinden değil, bölgenin tam bir karmaşaya sürükleneceği endişesinden dolayı bu uyarıda bulunduğunu duyurdu. Haaretz, başka bir haberinde, bir süredir ABD ile birlikte hareket eden AB, Rusya ve Birleşmiş Milletler`in (BM) de aynı endişeyitaşıdıklarını yazdı.  
     
`ÖLDÜRMEYECEĞİZ GÖMECEĞİZ`
     
Yediot Ahronot, Şaron`un dünkü kabine toplantısında, ``Bush`a söz verdim. Arafat`a fiziki olarak zarar vermeyeceğim`` dediğini duyurdu.  

``Arafat`ı öldürmeyeceğiz, gömeceğiz`` başlıklı haberde, Arafat`ıngeleceği konusunda hükümetteki sağ ve sol kanadın görüşleri arasında büyük bir uçurum olduğuna dikkat çekilerek, ``Sola göre terörü durdurmanın tek yolu Arafat yönetiminden geçiyor. Sağa göre ise, Arafat`ın cesedi üzerinden. Bu şu anda kabinede yaşanan görüş ayrılığının son tahlili`` denildi.  

Haberde, İşçi Partisi kaynaklarına dayandırılarak bundan sonra yapılacak askeri operasyonlarda Arafat dışındaki üst düzey Filistinli yetkililerinin hedef alınacağı belirtildi. Gazete, başka bir haberindede, Gazze güvenlik şefi Muhammed Dahlan`ın bürosunun dün İsrail uçakları tarafından vurulduğunu yazdı.  
     
ARTIK ARAFAT SONRASI TARTIÅžILIYOR
     
Öte yandan ``Arafat devrilmeli mi?`` tartışmasını geride bırakan İsrail basını, Arafat`ın ne zaman devrilmesi gerektiği ve Arafat sonrasında ne olacağını tartışmaya başladı.  

Maariv, İsrail`in Arafat`ın tarihi rolünün sona erdiğine inandığını yazdı. Gazetenin yorumunda, istihbarat yetkililerince son yapılan saptamaların, ``Arafat artık stratejik bir değişiklik sağlayamaz. İsrail, Arafat sahayı terk edinceye kadar savaşa hazırlıklı olmalı. Ancak Filistin yönetimindeki ılımlı unsurların güçlenmesi için Arafat`ın gidişi aceleye getirilmemeli`` şeklinde olduğu belirtildi.  

Jerusalem Post`ta yayınlanan ``Arafat dönemi sona erdi`` başlıklı yorumda, ``Sürgüne gidebilir ama sınırı yürüyerek geçmesi gerekecek yada kalabilir. İki durumda da etkisi ve askeri gücü en aza indirilmiş olacak`` denildi.  

Yorumda, ``er geç İsrail ile işbirliği yapmayı seçen yeni bir Filistin yönetimi olacak. İsrail`e olan sevgisinden değil, Filistin halkının çıkarları ve refahı için. O zamana kadar bu savaş sürecek`` değerlendirilmesine de yer verildi.  

Yediot Ahronot, Washington`un Arafat`a, ``Terörle savaşmazsan İsrail`in Filistin yönetimine karşı askeri adımlar atmasını engelleyemem. Bu senin son şansın`` mesajını ilettiğine dikkat çekti.  

Gazete yorumunda, ``Gitme sırası Arafat`ta`` diyerek ``İsrail`in havai fişek şovu niteliğindeki hava saldırılarından şu anda kurtulmuş olsa da, Arafat rejimi artık kayboldu. Dönemini bitirdi. Arafat`tan İsrail de, Filistin halkı da, dünya da, Arap ülkeleri de yeterince çekti`` değerlendirmesine yer verdi.  

Aynı yorumda, ``Arafat sonrası ne olacak?`` başlığı altında ``Filistin`in gerçek bir demokrasiye ihtiyacı var. Sivil rejim olmalı,yapılacak serbest seçimlere yabancı polis güçleri tarafından onaylananpek çok aday katılabilmeli`` denildi.  

Arafat`ın yerine ``demokratik yöntemlerle`` baÅŸka bilistinli yetkili getirilmesi gerektiÄŸine dikkat çekilen yorumda, bu ``Filistinli Enver Sedat``ın Arafat`ın yapamadığını yapabilmesi için, Åžaron`un karşı çıktığı ``Clinton önerilerini`` uygulaması gerekeceÄŸi ifade edildi. Yorumda, ``Bu durumda, Arafat`tan sonra Åžaron bizi yönetmeye devam edebilecek mi?`` sorusu soruldu.Â

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!