İspiyoncu

Güncelleme Tarihi:

İspiyoncu
Oluşturulma Tarihi: Aralık 21, 2001 01:36

9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, Cüneyt Arcayürek'in, ‘‘Sessiz Darbe’’ kitabında Çankaya anıları çerçevesinde kendisine ilişkin yazdıklarına ağır sözlerle tepki gösterdi.

9'uncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, Cumhurbaşkanlığı döneminde 3 yıl süreyle başdanışmanı olarak yanında çalışan gazeteci-yazar Cüneyt Arcayürek'e çok sinirlendi. Demirel, Arcayürek'in ‘Sessiz Darbe’ adlı kitabında kendisine ilişkin yazdıklarına ağır sözlerle tepki gösterdi. Demirel, Arcayürek'i, ‘İspiyonculuk’, ‘Müzevirlik’ ve ‘Köstebeklik’le suçladı.

Demirel, içeriği 17 Aralık günkü Hürriyet'te Çiller, Demirel’e sessiz darbe yaptı' başlığıyla yayımlanan kitapla ilgili olarak şöyle konuştu:

‘‘Adıgeçen kitabın, vakti ile Cumhurbaşkanlığı'nda görev yapan bir zatın ‘anıları' olduğu ifade edilmektedir. Bunlar ‘anı' değil, ‘ispiyonculuk'tur.

Görev yaptığı tarihten bu yana, 7 sene geçtikten sonra; insanları birbirine düşürme, kötüleme, yanıltma maksatlarına hizmet edecek şekilde ortaya attığı iddiaların hiçbirisi, beni bağlamaz.

Kendisine,
‘anı' yazması için hiçbir şey söylenmemiştir ve hiçbir müsaade verilmemiştir.

Cumhurbaşkanlığı'nda görev yaptığı sırada toparladığı bir takım dedikoduları; ne basın ahlakına ne de kişisel ahlaka sığmayacak şekilde aradan seneler geçtikten sonra; başı, sonu, şartları belirsiz iddialar halinde kamuoyuna aksettiren bu kişinin yaptığı, tamamen
‘müzevirlik' ve ‘köstebeklik'tir.

Kendisinin böyle bir maksadı olduğunu söyleseydi veya ben böyle bir şeyin farkına varsaydım, görevi o gün bitirdi.

Bir
‘iyiniyet' ve ‘güven' istismarının belirgin örneği, bu kitaplarla sergilenmektedir.’’

‘SESSİZ DARBE’ SES GETİRDİ

Arcayürek
, 11 kitaptan oluşacak, ‘Büyüklere masallar küçüklere gerçekler' adlı dizinin 7'nci kitabı olan ‘Sessiz Darbe'de Demirel'in 1994'te ‘‘Benim arkadaşlarım uyuşuk. Mücadeleyi, kavgayı (tabii Çiller'e karşı) ben açamıyorum’’ sözlerine yer verdi. Ayrıca kitapta, yine Çiller'i kasteden Demirel'in, ‘‘Bu hatunla olmuyor. Herkesin birleştiği nokta bu’’ dediği ve ‘‘Askerler Güneydoğu'da RP'ye oy vermişlerdi’’ sözleri bulunuyor.

Arcayürek, kitapta Demirel'in 2 kuvvet komutanının görev süresinin uzatılmasıyla ilgili Başbakan Çiller, Genelkurmay ve Cumhurbaşkanlığı arasında yaşanan krizi de aktarıyor.


Diğer kitaplar da çok kızdırmıştı


Demirel, Cüneyt Arcayürek'in daha önceki kitaplarına da tepki göstermişti. Dizinin 5'inci kitabı olan ‘Etekli demokrasi' kitabında 12 Eylül askeri darbesini Oramiral Bülend Ulusu'nun 20 Ağustos 1980'de emekli büyükelçi Coşkun Kırca aracılığıyla kendisine haber verdiği iddiasını da yalanlamıştı.

Arcayürek'in, Çankaya anılarını anlattığı ‘Babasının kızı' adlı 6'ncı kitabından sonra bir açıklama yapan Demirel, ‘‘Kitap, yazarın herkesçe bilinen, her vesileden yararlanarak giriştiği ‘Demirel imajını tahrip' mücadelesinin yeni örneğidir’’ demişti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!