İspanyolların efsane yargıcı sanık koltuğunda

Güncelleme Tarihi:

İspanyolların efsane yargıcı sanık koltuğunda
Oluşturulma Tarihi: Ocak 17, 2012 22:12

İspanya'nın uluslararası alanda en ünlü yargıcı Baltasar Garzon, hakkında yöneltilen 3 suçlama kapsamında ilk kez mahkemeye çıkarak sanık koltuğuna oturdu.

Eski Şili Devlet Başkanı Augusto Pinochet ile Şilili ve Arjantinli eski diktatörlere karşı insanlık suçları işledikleri gerekçesiyle davalar açan, İspanya'da ETA örgütüne karşı yürüttüğü büyük mücadeleyle tanınan yargıç Garzon, bu kez sanık koltuğuna oturmak zorunda kaldı.
Yürüttüğü bir soruşturmada bazı tutuklu sanıklar ile avukatları arasında cezaevinde yapılan görüşmelerin dinlenmesi talimatını vererek, “Usulsüz delil toplamakla” suçlanan Garzon, mahkemeye verdiği ifadesinde “Avukatlar, para aklanma mekanizmasında temel bir rol oynuyorlardı” dedi.
Hakkında 17 yıla kadar işten uzaklaştırılması talep edilen Garzon, “Hiçbir avukatın hakkını ihlal etmediğini, sadece yargıç olarak söz konusu davada suçluların peşinden gidebilmek için elindeki tek olasılığı kullandığını” söyledi.
Garzon'un mahkemeye gelişi sırasında ise kalabalık bir grup gösteri yaparak İspanyol yargıça destek verdi.
Bu arada, görevde olduğu sürede, İspanya İç Savaşı ve diktatör Franco döneminin kayıpları hakkında soruşturma açan ve bundan dolayı özellikle uluslararası alanda övgü toplayan Garzon, İspanya'daki aşırı sağcı Falange partisi ve iki derneğin suç duyurusu sonrasında, “Görevini kötüye kullanma ve Ulusal Mahkeme'yi yetkisi dışında kullanma” suçlamalarından dolayı 24 Ocak'ta ikinci kez mahkemeye çıkacak.
56 yaşındaki Garzon, hakkındaki suçlamalar nedeniyle 2010 yılı başlarında Ulusal Mahkeme'deki görevini bırakmıştı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!