İspanyollar dönere ve şiş kebaba sahip çıktı

Güncelleme Tarihi:

İspanyollar dönere ve şiş kebaba sahip çıktı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 12, 2006 14:05

İspanyollar döner ve şiş kebabın anavatanının İspanya olduğunu ve buradan İran yoluyla Türkiye’ye ulaştığını iddia etti.

İspanyollara göre döner ve şiş kebap eskiden kral yemeğiydi. Halka ulaşması Türkler sayesinde gerçekleşti. İspanya’da yapılan bir araştırmada 10. yüzyılda Sevilla, Granada ve Cordoba şehirlerini kapsayan ve Endülüs’te hüküm süren Arap sultanlarınının en çok tercih ettiği yemeğin döner ve şiş kebap olduğu öne sürüldü.

İdeal Gazetesi’nde yer alan araştırmada, Endülüs sultanlarının günümüzde pita olarak adlandırılan lavaş ekmeği arasına konulmuş parçalanmış etlerden oluşan yemekten büyük zevk aldığı ve bu yemeği çok özel günlerde yedikleri açıklandı. Araştırmada İspanyolca’sı halen Pinchito olan şişe geçirilmiş et yemeğine eski kralların büyük ilgi gösterdiği belirtilerek, bu her iki yemeğin de anavatanın İspanya olduğu iddia edildi.

ENDÜLÜS SULTANLARI’NDAN PERS KRALLARI’NA KADAR DÖNER YENİLİYORDU

İspanyada yaşayan Endülüs sultanlarına sunulan dönerin içinde bol miktarda çeşitli sebzelerin olduğuna dikkat çekilen araştırmada bugünkü dönerle karşılaştırıldığında sadece soğan ve domates kaldığı ve eski dönerle hiçbir alakası olmadığı ifade edildi.

Araştırmaya göre İspanya’dan İran’a ulaşan dönerin burada da Pers kralları tarafından büyük ilgi ile karşılandığı vurgulandı. Pers krallarının Endülüs sultanlarının aksine döneri daha çok tavuktan yaptığı kaydedilen araştırmada İranlı kralların döneri özellikle yeni yıla girerken yediği belirtildi. Dönerin Osmanlı topraklarına ulaştığı dönemin kesin olarak belirtilmediği araştırmada, ancak Türkiye’de büyük değişim yaşayan bu yemeğin kral sofralarından halka indiği ve günümüzdede Türkish kebap adını aldığı öne sürüldü.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!