İsmail Kahraman'ın başkanlık pozu

Güncelleme Tarihi:

İsmail Kahramanın başkanlık pozu
Oluşturulma Tarihi: Kasım 22, 2015 23:43

Meclis’in 27’nci Başkanı, AK Parti İstanbul Milletvekili İsmail Kahraman oldu. 316 oy alan Kahraman, üçüncü turda seçildi. Oylama öncesi HDP grubunun Nusaybin ve Yüksekova’da süren sokağa çıkma yasağı ile Geçici Seçim Hükümeti’nin göreve devamına ilişkin Cumhurbaşkanı tezkeresini gündeme getirmek istemesi tartışmalara neden oldu.

Haberin Devamı

İsmail Kahramanın başkanlık pozu

Meclis’in 27’nci Başkanı, AK Parti İstanbul Milletvekili İsmail Kahraman oldu. 317 kişilik AK Parti grubundan 316 oy alan Kahraman, üçüncü turda seçildi. HDP grubunun Genel Kurul’da açmak istediği iki tartışmaya izin vermeyerek “seçim” gündeminden çıkmayan Geçici Meclis Başkanı Deniz Baykal, Başbakan Davutoğlu ve AK Parti grubundan yoğun alkış aldı. Meclis’te dün yapılan gizli oylamalarda, 367 çoğunluk aranan ilk iki turda sonuç alınamadı. Salt çoğunluk (276) aranan üçüncü turda ise 316 oy alan Kahraman başkan seçildi. Kahraman’ın oyları ikinci turda 318’e çıktı. Son turda diğer adaylar CHP Ankara Milletvekili Gülsün Bilgehan 125 oy, HDP Mersin Milletvekili Dengir Mir Mehmet Fırat 41 oy, MHP Kayseri Milletvekili Yusuf Halaçoğlu da 40 oy aldı. HDP grubundaki fireler, sokağa çıkma yasağının uygulandığı ilçelerde olan milletvekillerinden kaynaklandı.

Haberin Devamı

Haberin Devamı

HAYATİ BİR KONU AMA...

Oylamalara geçilmeden önce Nusaybin ve Yüksekova’da süren sokağa çıkma yasağı ile Geçici Seçim Hükümeti’nin göreve devamına ilişkin Cumhurbaşkanı tezkeresi tartışmaya neden oldu. HDP Grubu, Nusaybin, Silvan, Cizre, Yüksekova başta olmak üzere sokağa çıkma yasağı uygulanan ilçelerdeki uygulamaları protesto eden dövizlerle Genel Kurul’a katıldılar. Söz alan HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, “Sokağa çıkma yasağı adı altında darbe zihniyeti yürütülüyor. Açık şekilde oradaki halka yönelik katliam var” diyerek bölgedeki çok sayıda milletvekilinin Meclis’e gelemediğini söyledi. Baykal “Bahsettiğiniz konular önemlidir, hayatidir. Fakat TBMM gündemi içtüzüğe göre belirlenir. Şu aşamada yapacak bir şey yoktur” diye karşılık verince AK Partililerce alkışlandı.Baluken ise Baykal’dan tüm milletvekillerinin Genel Kurul’a katılımını sağlayacak bir tutum almasını istedi. Baykal, “İçtüzüğü uygulayan bir başkanın tutumu hakkında söz talebini haklı bulmam mükün değildir” deyince AK Parti grubu coşkulu şekilde yeniden alkışladı. HDP’liler “Katliam var, katliam” diye bağırırken, Baykal, “Gündeme alınmamış bir konuyla ilgili fiili durum yaratarak tartışma açmanın uygun olmadığını düşünüyorum” dedi ve usul tartışması açmadı. Baykal yemin etmeyen milletvekillerinin adını okuduğunda ise HDP’liler “Katliam var, gelemediler” diye seslendiler.

Haberin Devamı

İsmail Kahramanın başkanlık pozu

AK PARTİ GRUBUNDAN ALKIŞ

Baykal, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Geçici Bakanlar Kurulu’nun yenisi kuruluncaya kadar göreve devamına ilişkin tezkeresini okutunca ikinci tartışma çıktı. HDP Ankara Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, Anayasa’ya göre Geçici Hükümet’in görevinin kesin olarak sona erdiğini belirterek, “Bu hükümet butlandır (hükümsüz). Bu tezkereyi Cumhurbaşkanlığı’na iade etmeniz gerekiyor. Açık bir görevlendirme, tek tek bakanların atanması şeklinde yapılabilir” dedi. Baykal ise “Anayasa’ya aykırılık iddiasının intikal ettirileceği merci bellidir” diyerek Anayasa Mahkemesi’ni adres gösterdi. “Hukuku da biz mi öğreteceğiz? Bu kadar başımız dertte” diyen Önder’in ısrarına karşı Baykal, “Yenisi kuruluncaya kadar hükümetin göreve devam edeceği köklü bir parlamento geleneğidir” deyince Davutoğlu başta olmak üzere AK Parti Grubu’ndan yine alkış aldı. 

Haberin Devamı

İsmail Kahramanın başkanlık pozu

“ÖLÜMCÜL” ELEŞTİRİSİ

Üçüncü tur oylama öncesi yeniden söz alan HDP’li Baluken, Mardin’deki milletvekillerine ölümcül bir müdahale yapıldığını belirterek, Mardin Milletvekili Mithat Sancar’ın hastane görüntülerini Baykal’a verdi. Baluken, “Burada oy kullanması gereken milletvekilimiz yaşam mücadelesi veriyor. Siz ısrarla bunu değerlendirmediniz” dedi. Baykal ise “Acı bir tabloyla karşı karşıyayız, hiç şüphe yok. Fakat TBMM görevini yapmak durumundadır. Üzüntüyle bu resimleri görüyorum, bunun gereğinin yapılacağını düşünüyorum” diyerek oylamayı başlattı.

ALTIN SİKKELİ BAŞKAN

REFAHYOL Koalisyonu’nun Kültür Bakanı İsmail Kahraman, 12 yıl aradan sonra TBMM’nin 27. Başkanı olarak dönüş yaptı. 75 yaşındaki Kahraman, muhafazakar kesimin önde gelen oluşumlarından Milli Türk Talebe Birliği (MTTB) ve Birlik Vakfı’ndaki yöneticilikleriyle tanınıyor. MTTB’nin resmi internet sitesinde, Kahraman’ın başkanlığından, “Bu dönemde sol öğrenci olaylarına karşı ortak bir zemin oluştu. MTTB, milliyetçi ve mukaddesatçı görüşün buluşma ve yönetim yeri haline geldi, milliyetçi çizgide olduğu gibi muhafazakar çizgide de belirgin bir tavır aldı” değerlendirmesi dikkat çekiyor. Kahraman, kuruluşunda öncülük ettiği Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Geliştirme Vakfı’nın Mütevelli Heyeti Başkanlığını da yürütüyor. 

Haberin Devamı

BAŞKANLIK SİSTEMİNİ SAVUNUYOR

Kahraman iki yıl önce, Türk Talebe Birliği ve Birlik Vakfı’nın düzenlediği bir törende, bir yüzünde Fatih Sultan Mehmet’in tuğrasının bir yüzünde de Erdoğan’ın resminin bulunduğu 22 ayar altın sikkeyi Erdoğan’a takdim etmesiyle de tanınıyor. Kahraman’ın, o tarihte Başbakan olan Erdoğan’a “devlet başkanı” diye hitap etmesi de dikkat çekmişti. “Dilim sürçmüş değil Sayın Başbakanım. Çünkü devletimizin Cumhuriyet döneminin yüzüncü yılını başkanlığınızda kutlayacağız. İnşallah 10 Ağustos’tan itibaren de Türkiye Cumhuriyeti’nin devlet başkanı olacaksınız” diyen Kahraman, başkanlık sistemini de savunan isimler arasında yer alıyor. Kahraman o dönem, vakıf olarak hazırladıkları anayasa teklifinde Türkiye’nin şartlarını da gözönünde bulunduran bir başkanlık sistemi dizayn ettiklerini açıkladı. Gelişmiş ve gelişmekte olan bazı ülkelerin anayasalarının başlangıç kısımlarında kendi inançlarını ifade eden, ‘Allah, Tanrı, Yaradan’ gibi ibareler yer aldığına vurgu yaparak, anayasada ‘Allah lafzının’ yer alması gerektiğini de dile getirerek, dikkatleri üzerine çekmişti. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu olan Kahraman, geçmişte Çalışma Bakanlığı Bakan Müşavirliği, çeşitli sanayi ve ticaret kuruluşlarında icra kurulu ve idare meclisi başkanlığı görevlendinde de bulundu. 1995 ve 1999 seçimlerinde Refah (RP) ve Fazilet Partisilerinden (FP) iki dönem milletvekilliği yaptı. İngilizce bilen Kahraman evli ve 4 çocuk babası. (Turan YILMAZ/ ANKARA)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!