İskoçya'nın bağımsızlığı tartışması büyüyor

Güncelleme Tarihi:

İskoçyanın bağımsızlığı tartışması büyüyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 09, 2012 16:14

İngiltere'de hükümetin bugünkü toplantısında İskoçya'da Birleşik Krallık'tan bağımsızlık hakkında yapılacak referandum konusunun ele alınması bekleniyor.

Haberin Devamı

İskoçyanın bağımsızlığı tartışması büyüyor

Hükümete yakın kaynaklar, toplantıda referandumun önümüzdeki 18 ay içinde yapılması ve yasal bağlayıcılığı olması yönünde karar alınabileceğini belirtiyorlar.

Hükümetin talep edeceği bir diğer hassas nokta ise referandumda İskoçya'nın Birleşik Krallık içinde kalıp kalmamasının oylanması olduğu söyleniyor.

Yorumcular İskoçya'nın Birleşik Krallık'tan ayrılmasına karşı olan Cameron'un, bu konuyu öne çıkarmasını, İskoçya'da son seçimlerden galip çıkan bağımsızlık yanlısı İskoçya Ulusal Partisi'ne karşı hamle olarak yorumluyorlar.

David Cameron ise bugün yaptığı açıklamada referandumun koşullarının dikte edilmesi gibi durumun söz konusu olmadığını, İskoçların kendi geleceğine dair kararı kendilerinin alması gerektiğini belirtti.

Haberin Devamı

CAMERON: BİRLEŞİK KRALLIK'IN BAŞBAKANI OLMAK İSTİYORUM

Başbakan David Cameron, Sunday Telegraph gazetesine dün verdiği mülakatta "Ben İngiltere başbakanı olmak istemiyorum, Birleşik Krallık'ın başbakanı olarak kalmak istiyorum" diyerek İskoçya'nın ve Birleşik Krallığı oluşturan diğer ulusların ayrılmasına karşı olduğunu belirtmişti.

Cameron ayrıca, İskoçya ve İngiltere arasında 305 yıldır süren birlikteliğin bir örnek teşkil ettiğini ve korunması gerektiğini savunmuştu.

İskoçya'da, bağımsızlık referandumunu seçim kampanyasının önemli bir unsuru haline getiren ve geçen yıl iktidara gelen İskoçya Ulusal Partisi ise, Londra'nın referanduma müdahalesine karşı olduğunu belirtti.

"Referandumun zamanını ve biçimini biz, yani İskoçlar belirlemeli" diyen partinin başkan yardımcısı Nicola Strugeon, Londra'nın müdahalesinin İskoç demokrasisine müdahale anlamına geldiğini söyledi.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!