İskoçya’da öğrenip Mardin evi yaptılar

Güncelleme Tarihi:

İskoçya’da öğrenip Mardin evi yaptılar
Oluşturulma Tarihi: Ekim 12, 2019 08:00

DÜNYANIN en büyük yardım kuruluşlarından British Council tarafından desteklenen ve Kültürel Mirası Koruma Derneği ile Edinburgh World Heritage tarafından beraber yürütülen Kültürel Mirasın Korunmasında Kapasite Geliştirme (KORU) Projesi kapsamında Mardin’de yıkılma tehlikesi bulunan eski bir taş ev tespit edildi.

Haberin Devamı

Mardin’de, insanların ısıtma sorunu nedeniyle artık tercih etmedikleri yaklaşık 200 yıllık tarihi taş ev, Kültürel Mirası Koruma Derneği tarafından enerji verimliliği ön planda tutularak restore edildi. Taş evin çatısında güneş panelleri kullanılarak tarihi yapının enerji ve ısınma sorunu çözüldü. Tamirevi ismi verilen taş ev, sergi ve etkinlik alanı olarak kullanılmak üzere Mardin Müzesi’ne devredildi.

İskoçya’da öğrenip Mardin evi yaptılar

Dünyanın en büyük yardım kuruluşlarından British Council tarafından desteklenen ve Kültürel Mirası Koruma Derneği ile Edinburgh World Heritage tarafından beraber yürütülen Kültürel Mirasın Korunmasında Kapasite Geliştirme (KORU) Projesi kapsamında Mardin’de yıkılma tehlikesi bulunan eski bir taş ev tespit edildi. Dernek üyesi mimarlar, Tamirevi ismi verilen taş evde 10 ay boyunca aralıksız çalıştı. Restorasyon çalışmaları kapsamında ‘Korunması gerekli kültür varlığı’ olarak tescilli olan taş evin yıkılan ve hasar gören kısımları onarıldı. Binadaki kullanılmayan birçok bölüm onarılarak kullanıma açıldı. Çalışmalar kapsamında yapıdaki enerji verimliliğinin sağlanması ön planda tutuldu. Proje kapsamında binanın çatısı güneş panelleri ile donatılarak elektrik ve ısınma sorunu çözüldü.

Haberin Devamı

İskoçya’da öğrenip Mardin evi yaptılar

ENERJİ VERİMLİLİĞİ ÖN PLANDA

Restorasyon çalışmaları tamamlanan Tamirevi’nin açılışı önceki gün gerçekleştirildi. Projenin tamamlanmasından sonra Tamirevi’nin yönetimi Mardin Müzesi’ne devredildi. Kültürel Mirası Koruma Derneği üyelerinden Dr. Banu Pekal “Bina 10 yıllığına bağışlandıktan sonra proje kapsamında çalışmalara başladık. Binada daha önceden çeşitli yetersiz tamirler yapıldığı gördük. Atıl vaziyette olan binayı alıp 10 ay gibi bir sürede uzman ekiplerle tadilatını yaptık. Restorasyon sırasında enerji verimliliğini ön planda tuttuk. Camlar ve pencereler bu esasa göre onarıldı. Restorasyon sırasında enerji verimliliğini arttırmak için güneş panelleri kullandı. Bina kendi elektriğini üretmeye başladı. Isınma sorunu nedeniyle insanlar kış aylarında taş evlerde kalmayı tercih etmiyor. Bu restorasyon ile bir örnek ev yaptık. Bu sürecin ardından Tamirevi’nde sergiler düzenlemeyi planlıyoruz” dedi.

Haberin Devamı

İskoçya’da öğrenip Mardin evi yaptılar

TAŞ USTALARI İSKOÇYA’DA EĞİTİLDİ

KORU projesi kapsamında Mardin’deki taş ustaları da İskoçya’nın başkenti Edinburgh’a götürülerek eğitildi. Ustalar aynı zamanda Tamirevi’nin restorasyonunda da çalıştı. Edinburgh’ta eğitim alan Mardinli taş ustalarından Şeyhmuz Demirtaş (42) “Baba mesleği olan taş ustalığını yaklaşık 25 yıldır yapıyorum. Edinburgh’taki eğitimlerde farklı teknikler öğrendik. Farklı yapılardaki taşlarda çalışmalar yürüttük. Tamirevi’nin restorasyonunda da çalıştık. Eğitimler başarılı geçti” dedi.

İskoçya’da öğrenip Mardin evi yaptılar

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!