İSKİ izinsiz binaların peşinde

Güncelleme Tarihi:

İSKİ izinsiz binaların peşinde
Oluşturulma Tarihi: Nisan 20, 1998 00:00

Haberin Devamı

Bir inşaatı yaparken sadece belediyeden ruhsat almak yetmiyor. Ayrıca mimari projenin İSKİ'nin onayından da geçmesi ve ‘‘Kanal bağlantı görüşü’’nün alınması gerekiyor. İSKİ, yıllar sonra da olsa, kendisinden izin alınmadan yapılan binalardan Kanal Hizmet Bedeli'ni tahsil ediyor. Kadıköy'deki Terzioğlu Apartmanı da bunlardan biri.

22 haneli Terzioğlu Apartmanı sakinleri, bu ay su faturalarını aldıklarında neye uğradıklarını şaşırmışlar. Faturaya göre, normal su sarfiyatlarıyla birlikte, geçmiş dönem borcu olarak da 20 milyon 622 bin lira ödemeleri gerekiyormuş. Geçmiş dönemlere ait borcu bulunmayan apartman sakinleri soluğu İSKİ'de almış. Ancak, faturada gösterilen bedelin kanal inşaatı için alındığını öğrenmişler. İSKİ'nin kendilerine herhangi bir kanal inşaatı yapmadığını ileri süren Terzioğlu Apartmanı sakinleri köşemize başvurdular.

Konuyla ilgili olarak görüştüğümüz İSKİ yetkilileri, İSKİ'nin ‘‘kanal bağlantı görüşü’’ alınmadan yapılan binalardan kanal hizmet bedeli alındığını belirterek şunları söylediler:

‘‘ Kanal Hizmetleri Bedeli Tahakkuk ve Tahsilat Uygulama Yönergesi’’ esaslarına göre mimari projelerde İSKİ Kanal Bağlantı görüşü alınmadan yapılan binalardan kanal hizmet bedeli alınmaktadır. Terzioğlu Apartmanı 10 yıl önce yapılırken kanal ruhsat izni almamış. Binada su kullanımı da geçen yıla kadar ortak su sayacından yapılıyormuş. Daireler sayaçları ayırmak için müracaat ettiklerinde kanal bağlantısının kaçak yapıldığı tesbit edildi. Bu nedenle de tüm dairelerden kanal hizmeti bedeli alınıyor.''

Yetkililer bu ödemelerin peşin yapılabildiği gibi vade farkı alınmadan senetle, 5 taksitte de ödenebileceğini belirttiler.

Türk Telekom’a imza kampanyası

TÜKETİCİ Bilincini Geliştirme Derneği, Türk Telekom'un sabit ücret uygulamasının kaldırılması için imza kampanyası başlattı.

Tüketici Bilincini Geliştirme Derneği Başkanı Fuat Engin, Türk Telekom tarafından Ocak ayından bu yana tüm abonelerden tahsil edilen 50 kontür karşılığı sabit ücretin, tüketicilerin cebinden alınan haksız kazanç olduğunu ileri sürdü. Engin, ‘‘Telefon sözleşmelerinde yer almayan ve hangi hukuki dayanağa oturtulduğu belli olmayan bu uygulamanın en kısa sürede kaldırılması için imza kampanyası başlattık. Nisan ayı sonunda bu imzaları TBMM Başkanlığı'na ve Ulaştırma Bakanlığına göndereceğiz’’ dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!