İşkenceye sıfır tolerans

Güncelleme Tarihi:

İşkenceye sıfır tolerans
Oluşturulma Tarihi: Haziran 26, 2016 00:37

ANAYASA Mahkemesi (AYM), Nevruz kutlamalarında baronun görevlendirdiği iki avukatın arkadan kelepçelendikten sonra sürüklenerek gözaltına alınmasını, “İşkence, eziyet veya insan haysiyeti ile bağdaşmayan muamele” sayarak, hak ihlali tespitinde bulundu. Yüksek Mahkeme kararında, etkin soruşturma yapılmamasının kamu görevlilerini cesaretlendirdiğini, devlete ve adalete güveni zedelediğinin altını çizdi.

Haberin Devamı

Dava dosyasına göre, Hidayet Enmek ve Eyüpsabri Tinaş, talep üzerine Şanlıurfa Barosu tarafından 21 Mart 2011’deki Nevruz kutlamalarında ‘gözcü avukat’ olarak görevlendirildi. Kutlamalarda bazı gözaltılara haksız olduğu için müdahale eden Emek ve Tinaş elleri arkadan kelepçelenip sürüklenerek gözaltına alındı.

Aynı gün bırakılan avukatlar, polislerden şikâyetçi oldu. 17 polis hakkında başlatılan soruşturmada takipsizlik kararı verildi, itiraz da reddedildi.

İki avukat, AYM’ye bireysel başvuruda bulundu. AYM kararında şöyle denildi: “Başvuruya konu soruşturma işkence, eziyet ve insan haysiyeti ile bağdaşmayan muamele fiillerinin önlenmesi ve gerekiyorsa faillerin cezalandırılması bakımından yeterli bir etki doğurmamıştır. Dahası şüpheliler hakkında etkili bir soruşturma yürütülmemiş olması, bu tür olaylara karışanlara müsamaha ile yaklaşıldığı izlenimini uyandırmakta olup bu durumun işkence, eziyet ve insan haysiyeti ile bağdaşmayan muamele fiillerini gerçekleştirme temayülü olan kamu görevlilerini cesaretlendirebileceği ve bireylerin, belirtilen eylemlere karşı koruma görevi bakımından devlete ve adalet mekanizmalarına olan güvenlerini zedeleyebileceği açıktır.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!