İşkenceciye 6 yıl, 8 ay

Güncelleme Tarihi:

İşkenceciye 6 yıl, 8 ay
Oluşturulma Tarihi: Haziran 19, 1998 00:00

Haberin Devamı

Gözaltına alınan Vakkas Dost'un Kumkapı Karakolu'nda darp sonucu ölümüyle ilgili davada, tutuklu sanık polis Nurettin Öztürk, 10 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırıldı. Ancak bu ceza 6 yıl 8 aya indirildi. İstanbul 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yoğun güvenlik önlemi altında görülen dünkü duruşmaya Öztürk ve avukatı İlhami Yelekçi ile müdahil ağabey Mehmet Dost ve üç avukatı katıldılar. Mahkeme, dosyadaki eksiklerinin tamamlandığını belirterek taraflara son söz ve savunmalarını sordu.

Öztürk'ün avukatı İlhami Yelekçi, ölümün müvekkilinin eylemi sonucunda değil, bir süre önce ölen aynı karakolun amiri İbrahim Hakkı Çelebi'nin tekme darbesi sonucu olduğunu savundu. Yelekçi yeni bir adli tıp raporu alınmasını, aksi görüş halinde ise müvekkilinin sedece etkili eylemden mahkûm edilip, iyi hal indirimiyle birlikte tahliyesini istedi. Mahkeme savcının da istemi doğrultusunda bu istemi reddetti.

Son sözleri sorulan Öztürk ise 10 aydır tutuklu olduğunu hatırlatarak ‘‘Maktüle tekme değil, tokat attım. Mağdurum. Tahliyemi istiyorum’’ dedi. Mahkeme kısa bir aradan sonra suçun sabit oluğu sonucuna vardı ve Öztürk, TCK'nın 452/2'nci maddesi uyarınca, kastı aşan etkili eylem sonucu ölüme sebebiyetten önce 8 yıl hapse çarptırıldı, bu ceza, suçu görev sırasında işlediği için 1/3 artırılıp 10 yıl 8 aya çıkarıldı.

Mahkeme daha sonra 'Suçun hafif tahrik altında işlendiğinin kabulüyle' cezayı yeniden 8 yıla indirdi. 4 yıl firarda kalıp, yakalanarak tutuklanan Öztürk için TCK 59/2'sinin, yani 'iyi hal indirimi'nin de uygulanması dikkat çekti. Sanık polis bu son indirimle sonuç olarak 6 yıl 8 ay hapse mahkûm edildi. Tahliye istemi de reddedildi.

Dava konusu olay 29 Mayıs 1993 günü meydana gelmişti. Çanta imalatı ve ticaretiyle uğraşan Vakkas Dost, arkadaşı Fevzi Yeşilay ile birlikte Kumkapı'daki lokantaların civarında sarhoş halde çevreyi rahatsız ettikleri gerekçesiyle Kumkapı Karakolu'na götürülmüşlerdi. Yeşilay serbest bırakılırken, nezarethaneye konulan Dost gece yarısı rahatsızlanarak karakolda ölmüştü. Otopsi raporu ve 30 Temmuz 1993 tarihli Adli Tıp raporu üzerine Dost'un darp sonucu öldüğü ortaya çıkınca olay gecesi nöbetçi olan polis Öztürk hakkında gıyabi tutuklama kararı çıkarılıp, dava açılmıştı. 4 yıl firarda kalan Öztürk 10 ay önce yakalanıp mahkemeye çıkarılmıştı. Olay gecesi nezarethane sorumlusu olduğunu ve Dost'un eşyalarını tutanakla teslim alırken kendisine küfür edip suratına kalem fırlattığını iddia eden Öztürk ifadesinde, ‘‘Bunun üzerine kalkıp iki tokat vurdum. Kusmaya başladı. Kendisini nezarethaneye attık. Burada sık sık kontrol ettim. Son kontrolde ölmüş olduğunu farkettik. Tekme atmadım’’ demişti.

Suçu amirine attı

İşkenceci polis Nurettin Öztürk mahkemede, savcılık ifadesinin aksine suçu, olay tarihinde karakol amiri olan ve bir süre önce öldüğü öğrenilen komiser İbrahim Hakkı Çelebi'ye yüklemişti. Öztürk, ‘‘Olay günü dışarıya çıktığımda karakol amiri İbrahim Hakkı Çelebi'nin maktülü dövdüğünü duydum’’ demişti. Ancak bu ifade rağbet bulmadı.

15 gün sonra nikahı vardı

5 yıllık dava maratonu mahkûmiyetle sonuçlanırken, her duruşmaya katılan maktülün babası İbrahim ile ağabeyi Mehmet Dost ve diğer yakınları kararı sessizlikle karşıladılar. Ailesi, Pertevniyal Lisesi mezunu Vakkas Dost'un sınıf başkanlığı yaptığını ve çok başarılı bir öğrencilik dönemi geçirdiğini anlattı. Açık Öğretim Fakültesi'ne devam eden, çanta imalatı ve ticaretiyle uğraşan Dost, karakolda öldüğünde evlilik için gün sayıyordu ve 15 gün sonrası için nikah günü almıştı.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!