İşitme Engelliler en düşük puanları aldı

Güncelleme Tarihi:

İşitme Engelliler en düşük puanları aldı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 20, 1999 00:00

Haberin Devamı

Liselerin Öğrenci Seçme Sınavı sonuçlarına göre sıralanışı, ortaya acı bir gerçeği çıkardı: Bu sınavda İstanbul'da en düşük puanları alan öğrenciler, Fatih İşitme Engelliler Lisesi'nde okuyor. Böylece, üniversiteye girip girmeme sorunu bir yana, eğitim sistemindeki sayısız aksaklıktan biri vurgulanmış oldu.

Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi, İnternet üzerindeki sitesinde, Türkiye'deki tüm liselerin Öğrenci Seçme Sınavı'nda üç dalda (sözel, sayısal, eşit ağırlıklı) aldığı puanların ortalamasını açıkladı.

İstanbul'daki liseler açısından listeyi incelediğimizde, şehrimizden Türkiye'nin ilk beş lisesi arasına tek bir lisenin girdiğini gördük. İstanbul Atatürk Fen Lisesi, sözel ve sayısal puanlara göre Türkiye üçüncüsü, eşit ağırlıklı puana göre de Türkiye ikincisi oldu. Türkiye birincisi ise her üç dalda İzmir Fen Lisesi. Ankara Fen Lisesi de onu izliyor.

Hep aynı okullar başarılı

İstanbul'daki en yüksek puan alan diğer liselere bakıldığında ise, sınav sistemi ne kadar değişirse değişsin, okullarda fazla bir değişiklik olmadığı görülüyor. İstanbul birincileri yine fen liselerinden, Anadolu liselerinden ve Robert College, Alman Lisesi, Avusturya Lisesi, Saint Joseph ve Dame de Sion gibi eski özel yabancı liseler arasından çıkıyor. Bunlara Özel Bahçeşehir Lisesi, Tuzla Vehbi Koç Lisesi gibi nispeten yeni özel okullar da katılmış durumda.

Meslek okulları başarısız

İstanbul'da Öğrenci Seçme Sınavı'nda en kötü sonuçları elde eden okullara baktığımızda şehrin gelir düzeyi düşük bölgelerindeki endüstri, kız meslek ve ticaret liseleriyle son yıllarda sayıları mantar gibi çoğalan özel okulların bu sıralamada bulunduğu görülüyor.

Gerçi meslek okulları doğrudan üniversiteye öğrenci yetiştirmiyor ama, Öğrenci Seçme Sınavı, üniversiteye giriş sorunu bir yana bırakılıp liselerin eğitim düzeylerinin bir göstergesi olarak ele alındığında bu öğrencilerin şanssız olduğu görülüyor.

Meslek okulu mezunları zaten üniversiteye girme sürecinde dezavantajlı. Bir de okullarının sınav başarı ortalaması düşük olunca, ortaya çıkan esas puan daha da düşecek ve üniversiteye girme şansları pek olmayacak.

Ancak listede en ilginç sonuç, İstanbul'un bu sınavda en başarısız kalan öğrencilerinin Fatih İşitme Engelliler Çok Programlı Lisesi'nde okuması. Bu okul, anaokuldan liseye kadar işitme engelli öğrencileri okutuyor. Öğrenciler lisede kültür derslerini okuldan, atölye derslerini de civardaki meslek liselerinden alıyorlar. Bu liseden mezun olan öğrenciler zaten tüm üniversitelere değil, belli bazı bölümlere girebilecek.

Okullarının ÖSS’de elde ettiği puanların bu ortalama değerleri ve okulda elde edilen en düşük ve en yüksek puan, tek tek öğrencilerin esas puanını etkiliyor.

En başarılı liseler

ÖSS sınav sonuçlarına göre okulların puan ortalamaları açıklandı

Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi, tek tek liselerin üniversite sınavı puan ortalamalarını açıkladı. İstanbul'dan tek bir lise, İstanbul Atatürk Fen Lisesi, her üç puan türünde de Türkiye'nin ilk beş lisesi arasına girebildi. İstanbul'daki en başarılı ilk 20 liseye baktığımızda değişen bir şey olmadığını gördük: Sınav yöntemi ne kadar değişirse değişsin, fen liseleri, Anadolu liseleri, birkaç yeni özel okul ve eski özel yabancı okullar başarı listesinin ilk sıralarına yerleşti.

Liseler için verilen ortalama puanlar, o lisenin öğrencilerinin sınavda elde ettikleri puanların ortalamasından oluşuyor. Bu rakamlar, öğrencilerin esas puanlarının hesaplanmasında da etkili olacak. İstanbul'un en başarısız 10 lisesine baktığımızda da, meslek okullarını, özellikle de gelir ortalaması düşük ilçelerdeki okulları görüyoruz. Burada okuyanların, hem meslek okulu mezunu oldukları, hem de okullarının sınav ortalaması düşük olduğu için hiç şansları yok.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!