Işıklar Maden Ocağı İşletme Müdürü: Eynez Ocağımız için söz aldık

Güncelleme Tarihi:

Işıklar Maden Ocağı İşletme Müdürü: Eynez Ocağımız için söz aldık
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 09, 2015 09:29

Manisa Valisi Erdoğan Bektaş, Soma ilçesinde Soma Kömür İşletmeleri A.Ş'ye ait Işıklar Maden Ocağı'nda, yerin 250 metre altında maden işçileriyle iftar yaptı. Yemekte Işıklar Maden Ocağı İşletme Müdürü Haluk Evinç ise "Vali Beyi yılbaşında facianın yaşandığı Eynez Maden Ocağı'nda yemek yemeğe çağırıyoruz. Kazanın olduğu ocakta hem çalışacağız hem de kömür çıkartacağız. Yemeklerimizi yiyeceğiz ve ocağımızı gezeceğiz. Eynez Ocağımız için söz aldık." dedi.

Haberin Devamı

Vali Bektaş, beraberinde Soma Kaymakamı Bahattin Atçı, AFAD İl Müdürü Bekir Şen ve Soma Kömür İşletmeleri A.Ş İşletme Müdürü Haluk Evinç ile Işıklar Maden Ocağı'nda yerin 250 metre altında maden işçileriyle orucunu açtı.

Gazetecilere açıklama yapan Vali Bektaş, Soma'da madenle ilişkili herkesin söylediği tek şeyin "Madenler açılsın, çalışsın. Biz ekmeğimizi kazanalım" olduğunu belirterek, kimsenin madende çalışmaktan şikayetçi olmadığını vurguladı.

Soma'da daha çok iş bulamamaktan şikayet edildiğini kaydeden Bektaş, şöyle devam etti:

"Bu birçok şeyi gösteriyor. Soma'da insanlarımızın gerçekten çalışmaya ihtiyacını, çalışma niyetini gösteriyor. Tembellik niyetinde olan adam bunu söylemez. 'İş olsun çalışayım' diyor. İş olunca da işte sizler buraya geliyorsunuz ve çalışmaya devam ediyorsunuz. Burada üzerinde durmamız gereken, çalışma düzenini herkes için uygun bir şekle getirmek. Patron için, şirket için, idare için ve işçi için. Herkese uyacak bir çalışma düzeni barış içinde buluşturup bu işi sürdürmek zorundayız."

EYNEZ OCAĞI YILBAŞINDA ÜRETİME GEÇECEK

Soma Kömür İşletmeleri olarak vali, kaymakam, ELİ ve TKİ'ye teşekkür eden Işıklar Maden Ocağı İşletme Müdürü Haluk Evinç ise iş güvenliği konusunda gerekli tedbirleri aldıklarını belirterek, şunları söyledi:

"Benim işçi arkadaşlarıma bir sözüm var. Soma Kömür İşletmeleri çalışanı diye parmağıyla gösterilip, ona bir ayrıcalık tanıyacağım. Ama bunu daha yapamadım. O günlere de geleceğiz inşallah. Vali Beyi yılbaşında facianın yaşandığı Eynez Maden Ocağı'nda yemek yemeğe çağırıyoruz. Kazanın olduğu ocakta hem çalışacağız hem de kömür çıkartacağız. Yemeklerimizi yiyeceğiz ve ocağımızı gezeceğiz. Eynez Ocağımız için söz aldık."

Maden işçilerinden Fahrettin Kilit ise 9 yıldır Soma Kömür İşletmeleri'nde çalıştığını belirterek, "Para konusunda sıkıntımız yok. Eskisine göre, iş güvenliği olsun, emniyet olarak çok şey değişti" dedi.

Konuşmaların ardından yerin 250 metre altında kurulan iftar sofrasında Vali Bektaş ve beraberindekiler, bir grup maden işçisiyle orucunu açtı.

İŞÇİLERİN VARDİYA DEĞİŞİMİ SIKINTISI

Soma faciası vardiya değişimi sırasında meydana gelmiş, madenden çıkmayı başaran işçiler daha sonra Soma davasında işçilerin çalışma koşullarının zorlaştırıldığını, yemeklerini yer altında yemek zorunda kaldıklarını öne sürmüşlerdi.

Soma faciasından sonra başlatılan adli soruşturmada savcılığın ifadesini aldıığı elektrik ustası A.B, madende vardiya değişikliklerinin mevzuata aykırı yapıldığını ve denetim eksikliklerinin olduğunu söylemişti. Elektrik ustası A.B, "Vardiya değişiminde mevzuata aykırı olarak yeraltında görev değişimi yapılıyordu. Üretimci olanlar, diğer vardiyadan gelecek olanları bekliyordu. Vardiya giriş ve çıkışlarında insanları taşıdığı için her ihtimale karşılık yavaşlatılır ancak vardiya giriş çıkışlarında fazla vakit kaybı olduğu mazeretiyle bantların hızını artırmaya başladılar" ifadesini kullanmıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!