Işıkgöz ailesine 105 milyar tazminat

Güncelleme Tarihi:

Işıkgöz ailesine 105 milyar tazminat
Oluşturulma Tarihi: Ocak 30, 2002 17:52

Şanlıurfa'da, sezaryenle doğum sırasında, Kızılay Kan Merkezi'nden alınan kandan AIDS'e yakalanan anne ve bebeği adına Sağlık Bakanlığı ile Kızılay aleyhine açılan maddi ve manevi tazminat davası sonuçlandı. Işıkgöz ailesi, 95 milyar 771 milyon lira maddi, 10 milyar lira da manevi tazminat alacak.

Şanlıufra 2. Asliye Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, Işıkgöz ailesinin ve Kızılay Genel Müdürlüğü'nün avukatları katıldı. Duruşmada, Kızılay Genel Müdürlüğü avukatı Osman Kocamehmet, ailenin mağdur olmadığını ve herhangi bir kayıplarının bulunmadığını öne sürdü.

Mahkeme, Sağlık Bakanlığı ve Kızılay Genel Müdürlüğü'nü 95 milyar 771 milyon lira maddi, 10 milyar lira da manevi tazminat ödemeye mahkum etti.

Mahkeme, maddi ve manevi tazminat cezalarının 23 milyar 271 milyonliralık kısmının, 16 Mayıs 2000 tarihinden itibaren oluşan yasal faziyle ödenmesini de karar bağladı.

PARAYI ALANA KADAR YAŞAR MI?

Işıkgöz ailesinin avukatı Şehmus İnal, yaklaşık 6 yıldır verdikleri hukuk mücadelesini iki defa kazanmalarına karşın Kızılay ve Sağlık Bakanlığı'nın dosyayı temyiz ettiğini belirterek, Işıkgöz ailesinin dayanacak gücünün kalmadığını savundu.

Bir çocuğunu kaybeden AIDS'lı anne Müzeyyen Işıkgöz'ün 4 yıldır ilaç tedavisi göremediğini belirten İnal, şunları söyledi:

''AIDS'li kan verilmesi üzerine uzun süredir korkunç acılar çeken Işıkgöz ailesine, 105 milyar liralık tazminat çok görüldü. Toplumdan soyutlanan ve 4 yıldır pahalı olduğu için ilaç alamayan Işıkgöz ailesi, adeta kaderine terkedildi. 6 yıldır sürdürdüğümüz hukuk mücadelemizi, bir defa daha kazandık. Bu para alınana kadar Işıkgöz ailesi yaşar mı tartışılır. Mahkeme kararının tebliğinden sonra Sağlık Bakanlığı ve Kızılay'ı icraya vereceğiz, buna yasal olarak hakkımız var.''

6 YIL SÜREN HUKUK MÜCADELESİ

1996 yılında Şanlıurfa Doğum Hastanesi'nde sezaryanle doğum yaptığı sırada, kendisine test edilmeden verilen kandan AIDS virüsü kapan Müzeyyen Işıkgöz ile AIDS'li olarak dünyaya getirdiği kızı Rukiye Işıkgöz, Ankara Numune Hastanesi İntaniye Servisi'nde tedavi görmüşlerdi. 4 yıl sonra küçük Rukiye yaşamını yitirmişti.

Bu arada, hastalığın ortaya çıkmasından sonra, aile, Kızılay GenelMüdürlüğü ile Sağlık Bakanlığı aleyhine dava açmış, Şanlıurfa 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nde 5 yıl süren dava sonucunda Sağlık Bakanlığı ve Kızılay Genel Müdürlüğü 142 milyar 500 milyon lira tazminata mahkum edilmişlerdi.

Sağlık Bakanlığı ve Kızılay Genel Müdürlüğü'nün avukatlarının yerel mahkemenin kararına itiraz etmeleri üzerine dava, Yargıtay'a intikal etmiş ve Yargıtay 1. Hukuk Dairesi de manevi tazminata yönelik kararı onarken, maddi tazminat isteminin reddine ilişkin kararı ise aile lehine bozmuştu.

Şanlıurfa 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nde yeniden görüşülen duruşmada, Sağlık Bakanlığı ile Kızılay, toplam 105 milyar 771 milyon lira tazminata mahkum edildi. Sağlık Bakanlığı ve Kızılay Genel Müdürlüğü'nün, Şanlıurfa 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nin kararını temyiz etmesi bekleniyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!