Işık, evrenin başında daha hızlıydı

Güncelleme Tarihi:

Işık, evrenin başında daha hızlıydı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 25, 2000 00:00

Haberin Devamı

Işık eskiden daha mı hızlıydı? Bilim adamları, ışığın bir zamanlar şimdikinden binlerce kat daha hızlı olabileceği hipotezini ortaya atarak Einstein'ın rölativite (izafiyet) teorisine gölge düşürdüler.

Einstein, evrenin yapısını ve oluşumunu anlamamıza temel olan ünlü teorisini, ışığın saniyede 300 bin kilometre hızla hareket ettiği ve bundan daha hızlı bir şey olamayacağı tezi üzerine kurmuştu. Ancak bazı araştırmacılar, 12-15 milyar yıl önce, evrenin ilk oluştuğu zamanlarında, bir başka deyişle Büyük Patlama'nın (Big Bang) hemen sonrasında ışık hızının bugünkünden binlerce kat daha fazla olabileceğini ileri sürüyorlar. Eğer bu yeni hipotez doğruysa modern fizik yasalarının çoğu altüst olacak.

Londra Imperial Akademisi'nden Joao Magueijo, ‘‘Big Bang modelinin kozmolojik diye nitelenen problemlerini çözmeye çalıştım. Fakat çalışmalarımızla hedeflediğimizden daha fazlasını elde ettik. Evrenin yaşamı boyunca ışığın hızının zaman içinde değişebileceği, çarpıcı bir ihtimal olarak ortaya çıktı’’ dedi.

Magueijo ve meslektaşı Andreas Albrecht, ısı ve yoğunluğun evrenin her yerinde neden göründükleri gibi değişmez olduğunu araştırıyorlardı. Araştırmaları sırasında, ışık radyasyonunun kozmosun sıcak alanlarından soğuk alanlarına hareket etmesini sağlayan bir seviyeleme mekanizması bulunduğunu keşfettiler. Ancak evren, ışığın bu işi bugünkü hızıyla gerçekleştirmesine olanak tanımayacak kadar fazla büyük.

İki araştırmacı, bir problemi daha çözmeyi amaçlıyordu: Neden evren, yerçekiminin yıldızları ve gezegenleri bir ‘‘büyük büzülme’’ ile yeniden bir noktada toplamasını engellemeye yetecek kadar enerjiye sahip?..

Magueijo ve Albrecht, ışık hızındaki büyük artışların, büyük patlamanın hemen ardından enerjinin evrenin her yanına eşit yayılmasını sağladığı görüşünde birleşiyorlar. Bu yeni teori, diğer astronomlardan da geniş ölçüde destek görüyor. CERN'deki Avrupa partikül fiziği araştırmaları merkezi fizik kürsüsü başkanı Dr. John Ellis, ‘‘Einstein'in çalışması, evrenle ilgili gözlemlerimizde kilometre taşıydı. Onun kurduğu yapı, çatlama tehdidi altında’’ diyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!