IŞİD’den kaçarken doğdu

Güncelleme Tarihi:

IŞİD’den kaçarken doğdu
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 17, 2014 02:02

Dünya Ezidileri’nin kutsal mekânı Laleş, IŞİD’den kaçan binlerce Şengalli Ezidi’nin sığınağı oldu. Zerdüştlük çağlarından kalma 3 bin yıllık tapınağa bu kez Şeyh Hadi’nin sandukasını tavaf edip hacı olmaya, 2 kat yerin dibindeki kutsal zımzımı (zemzem) savurmaya değil, can havliyle geldiler.

Haberin Devamı

Laleş, IŞİD’in elindeki Musul’a 50, Şengal’e yüzlerce kilometre uzakta. Duhok’tan sonra dağların arasında, yemyeşil bir vadide. Zeytin ve çınarlar, Laleş kadar eski neredeyse. Kadim çağların mağaraları ve sekileri Şengal’den kaçan Ezidiler’e yurt oldu. Yardımı esirgemiyor Müslüman Kürt kardeşleri. TIR’lar dolusu giyecek, su, gıda geliyor. Çocuklar için dondurma unutulmamış.

YOLDA SANCISI TUTTU

Annesi Xavla’nın kucağında ağlıyor. O kadar minik ki. Göbeği henüz düşmüş. Dünyaya gelişinin 10’uncu günü. Erkek. Adı henüz konmuş: Ravin, yani Kaçış! Annesi, babasıyla 3 Ağustos gecesi Şengal Zorowa’dan kaçtığında dünyaya gelmemişti. Yolda annesinin sancısı tuttu. Sığındıkları Müslüman Kürt köyü Dılan u Bilan’da doğdu. 2’nci gününde yola düştüler. Dicle Nehri’ndeki Semalka Köprüsü’nden geçti ana kucağında. Aynı gün Laleş’e vardılar. 8 gündür kutsal Laleş’te. Adını Ravin koydu babası. Kaçış demekti Türkçesi… Dedesini IŞİD, Musul’da öldürmüştü 19 Haziran’da. Babaannesi, “Kocam Maliki’nin askeriydi ve ilk kurşunda şehit oldu” diyor. Şengal Dağları’ndan gelen Goza İlyas Hacı ise “Kötülüğün dini yok. Kötülük kötülüktür. Hamdolsun ailemden öldürülen de satılan da yok” diye şükrediyor.

Haberin Devamı

BİR EZİDİ BEBEK DE DİYARBAKIR’DA DÜNYAYA GELDİ

IŞİD’in saldırıları nedeniyle Şengal’den kaçarak Diyarbakır’a yerleşen Ezidi anne Nesrin Heci bir kız çocuğu dünyaya getirdi.

Türkiye’de doğan Ezidi bebeğe Dilan Amed ismi verildi. Kayapınar Belediye Eş Başkanı Fatma Arşimet, belediyenin spor tesisindeki odalarında anne ve bebeği ziyaret ederek hediyelerini verdi. Başkan Arşimet, “Şengal’den, katliamlardan kaçmak zorunda kalan ve spor tesisimizde misafir ettiğimiz anne, bir kız çocuğu dünyaya getirdi. Tüm ihtiyaçları karşılanıyor ve sağlık kontrolleri yapılıyor” dedi. Anne Nesrin Heci, eşinin Şengal’de savaşması nedeniyle kızının doğumunu göremediğini belirterek “Kadınları ve çocukları acımadan katlettiği için buralara gelmek zorunda kaldık. 5’inci çocuğumu burada doğurdum. Belediye her konuda ihtiyaçlarımızı karşılıyor. Babası kızını görmedi” dedi. - Faruk BALIKÇI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!