Isaac fırtınası can aldı: Haiti'de altı ölü

Güncelleme Tarihi:

Isaac fırtınası can aldı: Haitide altı ölü
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 27, 2012 00:00

ABD’yi paniğe sürükleyen Isaac tropikal fırtınası iki yıl önce depremin yerle bir ettiği Haiti ile Dominik Cumhuriyeti'ni oldukça olumsuz etkiledi. Haiti'de en az altı kişinin yaşamını yitirdiği, Dominik'te ise en az üç kişinin kayıp olduğu açıklandı.

Haberin Devamı

Fırtınanın yağmur ve kuvvetli rüzgarla kendini gösterdiği Küba'da ise ölüm ya da yaralanma olayı yaşanmadı.

Aşırı yağışların seller ve toprak kaymalarını beraberinde getirebileceği belirtilirken, ABD Ulusal Kasırga Merkezi (NHC) Sözcüsü Jessica Schauer, “Fırtına Port-au-Prince kıyılarına ulaştı” dedi. ABD’li yetkililer fırtınanın Haiti’yi vurduğu sıradaki şiddetinin neredeyse kasırga düzeyinde olduğunu belirtti.

ABD Ulusal Kasırga Merkezi’nden dün sabah yapılan açıklamada fırtınanın kuzeybatıya doğru hareket ettiği ve rüzgarların hızının saatte 110 kilometreyi bulduğu belirtildi.

DEPREMZEDELER MAĞDUR OLDU

Haiti, 2010 yılında yaşanan 7 büyüklüğündeki depremin yaralarını hala sarabilmiş değil. 250 bin kişinin hayatını kaybettiği depremin ardından bugün 400 bin civarında insan hala çadırlarda ve derme çatma barakalarda yaşıyor.

Haberin Devamı

Dolayısıyla Isaac’in beraberinde getirdiği yağışların neden olduğu seller ve toprak kaymalarının ağır zarara neden olmasından endişe ediliyor. Başkent Port-au-Prince’te sokaklar boş, yiyecek stoklamak isteyen insanlar marketlerin önünde kuyruklar oluşturuyor.

Umumi tuvaletlere ve temiz içme suyuna erişimin kısıtlanmasıyla kolera gibi hastalıkların salgın olmasından endişe ediliyor.

KURULTAY ERTELENDİ

ABD'de Cumhuriyetçilerin ABD başkan adayı Mitt Romney'nin adaylığının resmen ilan edileceği, 27 Ağustos Pazartesi günü Florida eyaletinin Tampa kentinde başlaması planlanan Cumhuriyetçi Parti Ulusal Kurultayı, Isaac kasırgası nedeniyle bir gün ertelendi.

Cumhuriyetçi Ulusal Komitesi Başkanı Reince Priebus, kurultayın Pazartesi günü kısa süreliğine toplanacağını ve hemen ardından Salı öğleden sonraya kadar ara verileceğini açıkladı.

Priebus, erteleme kararını Florida Valisi Rick Scott ile federal ve yerel acil durum yetkilileriyle istişarelerde bulunduktan sonra aldıklarını bildirdi.

Isaac kasırgasının, kurultay için 50 bin kişinin akın etmesinin beklendiği Tampa'da Pazartesi sabahı etkili olması bekleniyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!