İş yerinde dedikodu faydalı olabilir

Güncelleme Tarihi:

İş yerinde dedikodu faydalı olabilir
Oluşturulma Tarihi: Ocak 31, 2010 13:10

İş yerinde dedikodu yapmanın her zaman için kötü bir ünü olsa da yapılan son bir araştırma dedikodunun çalışanların kariyerleri açısından faydalı olabileceğini ortaya çıkardı.

Haberin Devamı

Forbes dergisinde yayımlanan bir analize göre, ABD India Üniversitesi tarafından gerçekleştirilen bir araştırmanın dedikodunun ofis yaşamının gizli politikaları ve güçleri hakkında çalışanların gerçek bilgilere ulaşabilmesini sağladığını ortaya çıkardı.

 

Nerdeyse insanlık tarihinin ilk günlerinden beri toplum yaşamının vazgeçilmez bir parçası olan dedikodu, iş yerlerinde kimin gerçekten iyi bir çalışan olduğunu ya da birinin şirketine ne kadar bağlı olduğunu ortaya çıkarabilir.

 

Araştırmacılar ise sahip olduğu kötü üne rağmen, dedikodunun çalışanlar arasındaki bağları kuvvetlendirdiği, yazılı olarak bilinmeyen sosyal normların öğrenilmesine yardımcı olduğunu ve çalışanların kendilerini iş arkadaşlarıyla kıyaslaması için oldukça güzel bir fırsat sunduğuna dikkat çekiyor.

 

Haberin Devamı

ABD’deki Knox Üniversitesi öğretim üyesi psikoloji profesörü Frank McAndrew, “İnsanların kötü bir alışkanlık olarak kabul ettiği dedikodu aslında büyük bir yetenektir ve çalışma hayatının bilinmeyenlerini öğrenmenin en iyi araçlarından biridir” diye konuştu.

 

DEDİKODU SAMİMİYET GETİRİR

Analizde, dedikodu yapmanın iş arkadaşları arasında samimiyet yaratacağı belirtilirken, yöneticilerin bu durumu kariyer değerlendirmesi açısından dikkate aldıklarına dikkat çekiliyor.

 

İş yerinde psikolojisi alanında uzman bir araştırmacı olan Donna Eder ise, çalışanların lider pozisyonda olmamaları durumunda, kendileri doğrudan ön plana çıkarmalarının zor olduğuna dikkat çekerken, dedikodu yapmanın faydası olduğu kadar zararlı bir şey olabileceğine de dikkat çekiyor.

 

TEHLİKELİ OLABİLİR

 

Ancak iş dünyasında dedikodunun tehlikeli sonuçlar doğurabileceğine inananlar da var. ABD merkezli yaşam koçluğu şirketi Handel Group’un yöneticisi Beth Weissenberger, dedikodunun ofiste başarıyı getireceğine inanmıyorum diyor.

 

Haberin Devamı

Ancak haber analizde özellikle stresli olayların dedikoduyu daha fazla tetiklediğine dikkat çekildi ve ABD’li insan kaynakları şirketleri arasında 2009 yılında gerçekleştirilen bir ankette, katılımcılarının büyük bir kısmının resesyonla bağlantılı olarak gerçekleştirilen işten çıkarmalarla ilgili dedikoduları bilmek istediklerini ortaya koydu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!