İş Bankası'ndan Mevlana kitabı İlahi aşkın ve sonsuz mutluluğun izinde

Güncelleme Tarihi:

İş Bankasından Mevlana kitabı İlahi aşkın ve sonsuz mutluluğun izinde
Oluşturulma Tarihi: Mart 07, 1999 00:00

Haberin Devamı

Tasavvuf felsefesinin en önemli isimlerinden Mevlana'nın çağlar öncesinden günümüze seslenen rubaileri ile ressam Erol Akyavaş'ın, bu felsefenin mistisizmi ve duygu yoğunluğunu çağrıştıran resimleri Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları tarafından yayımlanan bir kitapta buluştu.

‘‘Candan Cana’’ başlığını taşıyan kitap, Tanrı'yı bulma yolunda aşkı kendisine kılavuz edinen bu büyük şair ve düşünürün rubailerinden bir şeçkiyi biraraya getiriyor. Prof. Talat Halman'ın Türkçesi'yle sunulan rubailere, Mevlana aşkı ile yoğrulmuş sanatçı Erol Akyavaş'ın fırçasından çıkan resimler eşlik ediyor.

Talat Halman'ın deyişiyle ‘‘İnsancıl ve coşkulu tasavvufun panoramasından bir kesit’’ sunan kitapta Mevlana'nın 131 rubaisi yer alıyor. ‘‘Anadolu'nun bağrından güçlü bir manevi alem ve yüzyılların ilham kaynağı denebilecek bir insanlık ülküsü’’ yaratan Mevlana'nın ışıltılı dehasından yansıyan rubaileri Halman şöyle niteliyor: ‘‘Tek tek okunduğunda, göz kamaştırıcı ışıltılar... Birlikte okunduğunda, bir güneş aydınlığı. Derin acılardan tadına doyum olmaz sevinçlere, tasavvufun enginliğinden ince nüktelere, rindlerin inançlarından amansız hicivlere, aşkın mutluluğundan ıstırabın karanlıklarına uzanan yollar...’’

İnsanlığı hırstan, kötülükten, yalan ve ikiyüzlülükten arındırıp gerçek güzelliği bulmaya çağıran ve ‘‘Candan cana görkemli giden bir yol var/ Gönlüm uyanık, o yolda sevdayı arar/ Hoştur gönlüm, hoştur -saf bir su gibi/ Saf bir su ışıldar -aya saf ayna tutar’’ diyerek tanrısal sevgiyi arayan Mevlana'nın yolculuğu, yüzyıllar öncesinden günümüz düşün dünyasına verdiği ışıkla devam ediyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!