İş Bankası'na miras davası

Güncelleme Tarihi:

İş Bankasına miras davası
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 16, 2008 12:51

Kurtuluş Savaşı ile 1. Dünya Savaşı'na katılan Miralay Ali Rıza Keskiner'in mirasçısı olan 5 torunu, “Osmanlı İtibari Milli Bankası'nın iştirakçisi yapılan ve 74 yıl önce ölen Keskiner'e ait hisse senetlerinin sayısı ve değerinin tespit edilerek geçmişe dönük kar payı ile kendilerine verilmesi” istemiyle bu bankanın devredildiği Türkiye İş Bankası'na dava açtı.

Haberin Devamı

Miralay Keskiner'in torunları Mehmet, Hasan Yavuz, Ali Cengiz, Hüseyin ve Nazlı Aktaş kardeşler, dedelerinden kalan hisse senetlerini almak için Türkiye İş Bankasına açtıkları davanın dilekçesini, avukatları Mahmut Doğan aracılığıyla İstanbul 14. Asliye Ticaret Mahkemesine sundu.

Dilekçede, davacıların miralay Ali Rıza Keskiner'in mirasçıları oldukları belirtilerek, 17 Ağustos 1934 yılında hayatını kaybeden Miralay Keskiner'in ardından mirasçı olarak eşi Saniye Keskiner ve kızı Sevinç İnci Aktaş'ın kaldığı ifade edildi.

Saniye Keskiner ve davacıların annesi Sevinç İnci Aktaş ile babası Yılmaz Aktaş'ın da vefat ettiği kaydedilen dilekçede, davacıların dedesi olan Miralay Keskiner'in, Osmanlı Devleti döneminde muvazzaf askerlik yaparak değişik cephelerde savaştığı, 1. Dünya Savaşı ile Kurtuluş Savaşı'na katıldığı anlatıldı.
Miralay Keskiner'in askerken maaşından kesintiler yapıldığı ve Osmanlı İtibari Milli Bankası'nın iştirakçisi olduğu ifade edilen dilekçede, 1917 yılında kurulan bu bankanın, 1927 yılında, dönemin 1116 sayılı kanununa dayanılarak Türkiye İş Bankası AŞ'ye devredildiği bildirildi.

Haberin Devamı

Dilekçede, 1116 sayılı yasanın 2. maddesine göre, davacı Aktaş kardeşlere intikal eden 2 adet, 10 Osmanlı Lirası değerindeki Osmanlı İtibari Milli Bankası hisse senedinin, devir işleminden sonra 2 adet İş Bankası hisse senedi ile değiştirilmesi gerektiği kaydedildi.

Hisse senetlerinin, şirket pay defterine kayıtlı olup olmadığının, bugünkü gerçek değerinin ne olduğunun ve geçmişe dönük ne kadar kar payı getirdiğinin davacı tarafa yazılı olarak bildirilmesi için ilgili bankaya 31 Mart 2008 tarihinde ihtarname gönderildiği belirtilen dilekçede, bankanın 9 Nisanda ihtarnameye yanıt verdiği anlatıldı.

BANKANIN CEVABI

Davalı bankanın cevabında, Osmanlı İtibari Milli Bankası Pay Defteri kayıtlarının incelenmesinde, Sivas'ta Amele Taburu Kumandanı Ali Rıza adına kayıtlı her biri 10,00 TL nominal değerde 2 adet hisse senedine rastlandığını ve senetlerin bugünkü toplam değerinin 590,90 YTL civarında olduğunu beyan ettiği ifade edilen dilekçede, bunun kabul edilemez olduğu vurgulandı.

Haberin Devamı

Dilekçede, davacıların, Miralay Ali Rıza Keskiner adına 2'den fazla hisse senedinin kayıtlı olabileceğini ve 1927 yılından itibaren yapılan bedelli ve bedelsiz sermaye artırımları sonucunda intikal eden hisse senetlerinin çok değerli olduklarını düşündükleri kaydedilerek, bu nedenle dava açmak zorunda kaldıkları dile getirildi.

“Davacılara ait hisse senetlerinin değeri tespit edilip, kaç adet hisse senedi yaptığı belirlenerek davalı bankadan alınıp davacıya verilmesi” talep edilen dilekçede, “hisse senetlerinin geçmişe dönük ne kadar kar payı getirdiğinin ortaya çıkartılması ve tespit edilen bu kar payının da davalıdan alınarak en yüksek faizi ile davacılara verilmesine” karar verilmesi talep edildi.

KESKİNER'E VERİLEN İMZALI MAKBUZ

Konuya ilişkin AA muhabirine bilgi veren davacı Aktaş kardeşlerin avukatı Mahmut Doğan, “Osmanlıca'dan tercüme edilen ve Miralay Ali Rıza Keskiner'den, ilerde hisse senedi ile değiştirilmek üzere 5 Osmanlı Lirası alındığını gösterir imzalı makbuz örneğini” delil olarak davanın açıldığı mahkemeye sunduğunu bildirdi.

Haberin Devamı

Doğan, daha önce de 1934 yılında ölen Şerif Ağa'nın 50 mirasçısı adına, benzer bir dava açtığını hatırlatarak, bu davanın da halen sürdüğünü dile getirdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!