İrtica ile mücadele bilgi ister

Güncelleme Tarihi:

İrtica ile mücadele bilgi ister
Oluşturulma Tarihi: Ekim 21, 2003 02:01

Ajans ve TV'lerin Ankara temsilcileriyle bir araya gelen Diyanet İşleri Başkanı Prof. Ali Bardakoğlu, irtica ile mücadelenin nasıl yapılması gerektiğini anlattı. Bardakoğlu, ‘‘Köy imamı bile en az iki dil konuşmalı’’ dedi.

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Bardakoğlu, irticanın önce doğruyu yıktığını vurgulayarak, ‘‘İrtica ile mücadele bilgi ile olur’’ dedi. Ajans ve televizyonların Ankara temsilcileriyle dün bir araya gelen Bardakoğlu, televizyonlarda dini iyi bilmeyen kimseler arasında yapılan tartışmaların İslam dinine zarar verdiğini belirtti. Bardakoğlu, bu kişileri ‘‘yobaz’’ olarak niteledi. Bardakoğlu, askerin dine bakış açısının ne olduğunun ve irticai faaliyetlerinden dolayı ordudan atılmaların sorulması üzerine, irtica ile en ciddi mücadelenin bilgi ile olacağını vurguladı.

HOYRATÇA CAMİ YAPTIK

Bardakoğlu, şunları söyledi: ‘‘Gerçekte de tarihte irtica ile mücadeleyi hep din bilginleri yapmıştır. Çünkü irticanın ilk zarar vereceği, sağlıklı bilgidir. İrticanın ilk yıktığı şey doğru, sağlıklı, otantik dini bilgidir. Onun için de doğru bilgilenme irticanın en ciddi düşmanıdır. İrtica, körü körüne, gözü kapalı bir şeye inanmaktır, din ekseninde de, dinin karşısında da irtica olur.’’ Camilerin mimari yapısına ilişkin soruya da Bardakoğlu, ‘‘Camileri kapitalistçe ve hoyratça inşa ettik. Daha camiden içeri girmeden gözümüzü, kulağımızı rahatsız eden görüntüler var. Keşke belediyelerimizle, Kültür Bakanlığı ile işbirliği içinde olsak da, camilerimizi mimari yönüyle huzur ortamı haline getirebilsek’’ dedi.

KÖY İMAMI BİLE 2 DİL BİLMELİ

Bilgili, düzeyli tartışmalarla İslam dininin daha da gelişeceğini ifade eden Bardakoğlu, bu amaçla ‘‘Diyanet Akademisi’’ kurmayı hedeflediklerini söyledi. Bardakoğlu, bir köy imamının bile İlahiyat Fakültesi mezunu olması ve en az iki dil bilmesi gerektiğini belirtti. Bardakoğlu, Türkiye'de okullarda yeterli din eğitimi verilmediğini de savunarak, yeterli ve doğru dini bilgiyi alamayan çocukların, gençlerin, ‘‘uç, sapık görüşlere kaydığını’’ savundu. Bardakoğlu, ‘‘Çocuklar, aşırı riskli din eğitimi kervanına katılabiliyorlar. Biz din eğitimini vermezsek, bodrum katlarında, kapalı kapılar ardında eğitim alırlar. Bu da tehlikeli sonuçlara varabilir’’ dedi.

OSMANLI’YI DİN ADAMI YÖNETMEDİ

Türkiye'deki İslam anlayışının Osmanlı'dan geldiğini ve Osmanlı'da din-devlet işlerinin hep dengeli olduğunu da hatırlatan Bardakoğlu, Osmanlı'yı hiçbir zaman din adamlarının yönetmediğini de vurguladı. 11 Eylül saldırısının İslam'ın imajını bozduğunu, ancak Türkiye için avantaja dönüştüğünü savunan Bardakoğlu, ‘‘11 Eylül Batı'ya İslam dininin Türkiye'deki uygulanışının güzel bir örnek olduğunu gösterdi’’ dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!