İrtemçelik: Hükümetin zihinsel bütünlüğü yok

Güncelleme Tarihi:

İrtemçelik: Hükümetin zihinsel bütünlüğü yok
Oluşturulma Tarihi: Aralık 13, 2000 00:00


ANAP İstanbul milletvekili ve AB'den sorumlu eski Devlet Bakanı Mehmet Ali İrtemçelik, mevcut hükümetin Ulusal Programı hazırlayacak zihinsel bütünlükten yoksun olduğunu öne sürdü.

Helsinki zirvesinde AB tarafından Türkiye'ye sunulan adaylık statüsünün kabulünde etkin rol oynayan dönemin Devlet Bakanı İrtemçelik, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğrencilerine, Katılım Ortaklığı Belgesi (KOB) ışığında Türkiye-AB ilişkilerini değerlendirdi.

Türkiye'nin, iç çekişmeleri ve dertlerinden başını kaldıramaması nedeniyle uluslararası ilişkilerde ''bastırılan'' bir ülke olduğunu söyleyen İrtemçelik, KOB'un ''Kopenhag kriterlerinin Türkiye'nin üzerine yayılmış hali'' olduğunu belirtti. İrtemçelik, ''AB'nin KOB'la Türkiye'ye dayattığı bir şey yoktur. AB kimsenin peşinde değil, aksine herkes AB'nin peşinden koşuyor. Türkiye'ye AB'nin değil, ama çağın dayattıkları vardır'' diye konuştu.

Program KOB'la örtüşmeli

İrtemçelik, Türkiye'nin AB'ye tam üye olup olamayacağının şu aşamada bilinemeyeceğini de belirterek, ''Ama önemli olan, Türkiye'nin çağının içinde olmasıdır. AB'nin reçetesini beğenmeyebiliriz, ama Türkiye mutlaka bu işin içinden çıkmak zorundadır'' dedi.

Türkiye'nin Ocak 2001 sonuna kadar hazırlamayı öngördüğü Ulusal Program'ın, Türkiye'nin KOB'a vereceği yanıt olduğunu söyleyen İrtemçelik, şunları söyledi:

''Program, KOB'la örtüşmek durumunda. 'Ben sizin beklentilerinizin bir kısmını yaparım, ama bir kısmını yapamam' diyemezsiniz. Diğer aday ülkelerin hakları olmadığı gibi, Türkiye'nin de seçici olmaya hakkı yoktur.''

Türkiye'nin kendini kandırmaması, hükümetin de yanlış şeyler söylememesi gerektiğini ifade eden İrtemçelik, ''Bunu bir eleştiri olarak değil, tespit olarak söylüyorum. Mevcut hükümet, Ulusal Program'ı hazırlayacak zihinsel bütünlükten yoksundur. Ama bu, dünyanın sonu değildir'' dedi.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!