Irk ve din partisi olmaz

Güncelleme Tarihi:

Irk ve din partisi olmaz
Oluşturulma Tarihi: Eylül 11, 1997 00:00

Haberin Devamı

BP, HADEP ve DBP liderlerini kabul eden Cumhurbaşkanı Demirel, ırk ve din esasına göre parti kurulamayacağını söyledi. Demirel, ‘‘Aksi takdirde fetret olur, kargaşa olur’’ diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, dün kabul ettiği BP, HADEP ve DBP liderlerine ırk ve din esasına göre parti kurmaya kanunların izin vermediğini anımsatarak, ‘‘Buna göre parti kurarsanız fetret olur, kargaşa olur’’ uyarısında bulundu. Türkiye'de, ‘Kürt meselesi’ bulunmadığını kaydeden Demirel, ‘‘Türkiye'nin terör meselesi vardır. Baş mesele odur’’ dedi.

Demirel dün sırasıyla Barış Partisi (BP) Genel Başkanı Abidin Özgüney, Halkın Demokrasi Partisi (HADEP) Genel Başkanı Murat Bozlak ve Demokrasi ve Barış Partisi (DBP) Genel Başkanı Refik Karakoç ile bu partilerin yöneticilerini ayrı ayrı kabul etti. Demirel, HADEP ve DBP'nin parti çalışmalarının engellendiği yolundaki şikayetleri karşısında yaptığı konuşmada önemli mesajlar verdi. Siyasi parti kurmanın serbest olduğunu, ancak Türkiye'nin bir anayasa devleti olduğunu vurgulayan Demirel, Anayasa'da beğenilmeyen şeyler olabileceğinin altını çizdi. Demirel meşru yollardan çıkılmamasını tavsiye ederken kendisi ile ilgili şu örneği verdi:

MEŞRU YOLUN DIŞINA ÇIKMADIM

‘‘Mesela, geçici 4'üncü madde, beni 7 sene sorgusuz sualsiz 4 duvarın arasında oturttu. Kimseye ‘İyi ettiniz' demedim, ama meşru yolların dışına da hiç çıkmadım. Daha sonra da meşru yolların içinde kalarak bir mücadeleyi yürüttüm.’’

Siyasi partilerin, Anayasa’daki kurallara uymaması halinde meşruiyetini yitireceğini ifade eden Cumhurbaşkanı, ırk ve din esasına göre parti kurmaya kanunların cevaz vermediğini anımsattı. Demirel, ‘‘Buna göre parti kurarsanız fetret olur, kargaşa olur’’ dedi. HADEP lideri Bozlak'ın, Türkiye'nin temel sorununun ‘‘Kürt sorunu olduğunu’’ iddia etmesi üzerine Demirel, şunları söyledi:

BAŞ MESELE TERÖRDÜR

‘‘Türkiye'de bir Kürt sorunu vardır, bu, Türkiye'nin baş meselesidir beyanınızı kabul etmiyorum. Türkiye'nin terör meselesi vardır. Baş mesele odur. Devlet bir tanedir. Devlet bir tane olunca, ülke de bir tanedir ve Türkiye Cumhuriyeti herkese eşit haklar getirmiştir. Kendisini Kürt sayan, Kürt kökeninden gelen vatandaşlarına kimse sormuyor, ‘Hangi kökenden geliyorsun?' diye. Bu güzel ülke hepimizindir.’’

ÇEKİNMEDEN BANA GELİN

Türkiye’nin, kanlı bir terör hareketiyle karşı karşıya olduğuna dikkat çeken Demirel, ‘‘Bu insanların bir kurtuluş hareketi olduğu iddiası varsa, neyi, kimi, nereden kurtaracak?’’ diye sordu. Demirel, meşru olan her kuruma açık olduğunu da belirterek, HADEP yöneticilerine, ‘‘Bana hiç çekinmeden gelebilirsiniz’’ dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!