İrfan Solmazer öldü

Güncelleme Tarihi:

İrfan Solmazer öldü
Oluşturulma Tarihi: Ekim 27, 2008 15:56

MERSİN’de dün sabah evinde kalp krizi geçirerek yaşamını yitiren 27 Mayıs 1960 ihtilalinin etkin subaylarından ve Milli Birlik Komitesi üyesi olan Mersin Deniz Ticaret Odası (DTO) Meclis Başkanı 73 yaşındaki İrfan Solmazer için Mersin’de bir tören düzenlendi.

Haberin Devamı

DTO’de düzenlenen törene Vali Hüseyin Aksoy, CHP Mersin Milletvekili İsa Gök, Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Soner Polat, Büyükşehir Belediye Başkanı CHP’li Macit Özcan, Mersin Ticaret Odası Başkanı Şerafettin Aşut, DTO Başkanı Cihat Lokmanoğlu, ailesi, eski silah arkadaşları ile dostları katıldı.

MDTO Başkanı Lokmanoğlu, son 20 yılını Solmazer ile birlikte geçirdiğini bu sürenin kendisini için ‘üniversite eğitimi’ olduğunu söyledi. Büyükşehir Belediye Başkanı Özcan da, Solmazer’in adının caddeye verilmesi için çalışma yapacağını belirtti. Vali Hüseyin Aksoy, Mersin’in bir büyüğünü kaybetmenin üzüntüsünü yaşadığını belirterek, “Solmazer, bulunduğu görevlerin dışında, sivil toplum örgütlerinde de yer alarak Mersin’in sosyal, ekonomik ve kültürel yönden gelişimine çok önemli katkılarda da bulunmuştur. Solmazer, devlete olan saygısını her fırsatta yansıtan çok değerli bir büyüğümüzdü” dedi. Solmazer’in cenazesi daha sonra Muğdat Camii’ne götürüldü. Burada kılınan cenaze namazının ardından, toprağa verilmek üzere doğum yeri olan Balıkesir’in Gönen İlçesi’ne gönderildi.

İrfan Solmazer kimdir?

27 Mayıs 1960 ihtilalinde yüzbaşı rütbesiyle yeralan İrfan Solmazer, Milli Birlik Komitesi üyeliği yaptı. 14'lerden biri olarak Lahey'e gönderildi. 1965’e kadar Hollanda’da Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti Müşavirliği görevinde bulundu. 1965’de siyasete girerek CHP Tokat Milletvekili seçilen Solmazer, 1971’de siyaseti bırakıp ticarete atıldı. 1985’de Mersin’e yerleşen Solmazer, 1989’de kurulan Mersin Deniz Ticaret Odası’nın ‘Kurucu Başkan’lığını yaparak, Türkiye’de ilk kez bir Deniz Ticaret Odası’nın Anadolu’da açılmasına katkı sağladı. Solmazer ayrıca İçel Sanat Kulübü, Mersin Üniversitesi, Mersin Devlet Opera ve Balesi’nin kuruluşunda aktif rol aldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!