İrem'in ailesine 150 bin lira tazminat

Güncelleme Tarihi:

İremin ailesine 150 bin lira tazminat
Oluşturulma Tarihi: Haziran 24, 2010 13:20

SAMSUN’un Tekkeköy İlçesi’nde geri gelen belediyeye ait çöp kamyonunun altında kalarak ölen kızı 6 yaşındaki İrem Koç için belediyeden 150 bin TL tazminat kazanan 41 yaşındaki baba Birol Koç, bu parayla çocuk okutacaklarını söyledi. Baba Koç, “Kızımı okula kaydettirdikten bir hafta sonra bu olay meydana geldi.

İREM ARTIK FOTOĞRAFLARDA YAŞIYOR

Paranın kuruşuna dokunmayacağız ve okutabildiğimiz kadar çocuk okutacağız” dedi. Ailenin avukatı da, vekalet ücreti almayacağını ve çocukların eğitimine katkıda bulunacağını söyledi.

Tekkeköy İlçesi’nde Karadeniz Tarımsal Araştırma Lojmanlarında oturan ziraat mühendisi 40 yaşındaki Aysen Koç ile bir ilaç firmasının bölge müdürü olan Birol Koç’un iki çocuğundan İrem Koç, 2005 yılı Haziran ayında lojmanların bahçesinde arkadaşlarıyla bisiklet sürerken, Tekkeköy Belediyesi'ne ait çöp kamyonunun altında kalarak yaralandı. Hastaneye kaldırılan küçük kız, yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı.

Çöp kamyonunun şoförü 47 yaşındaki Şevket Uçak ile aynı yaştaki temizlik işçisi Cemalettin Güngör olayın ardından gözaltına alındı. İfadelerinin ardından tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılan iki kişi hakkında Tekkeköy Asliye Ceza Mahkemesi’ne taksirle ölüme neden olmak suçundan 6 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı. Yapılan yargılamalar sonucunda Adli Tıp Trafik İhtisas Kurulu, şoför Uçak’ı yüzde 70, kendisini kamyondaki düğmeye basarak ikaz etmeyen işçi Güngör’ü de yüzde 30 hatalı buldu. Bunun üzerine mahkeme sanıklardan Şevket Uçak’ı 4 yıl 2 ay, Cemalettin Güngör’ü de 2.5 yıl hapis cezasına çarptırdı. Karar Yargıtay'da kesinleşmediği için sanıklar cezaevine konmadı.

BELEDİYE 150 BİN LİRA TAZMİNATA MAHKUM OLDU

Cezai yargılamanın tamamlanmasının ardından Koç ailesi, avukatları Giray Güneş vasıtasıyla Tekkeköy Asliye Hukuk Mahkemesi’ne belediye hakkında maddi ve manevi tazminat davası açtı. Dava dilekçesinde, kamu görevi yapan kişilerin işini iyi bilen ve daha yetkin kişilerden oluşturulması gerektiğini dile getiren Avukat Güneş, “Adam istihdam ederken, gerekli özen ve dikkati göstererek kamu çalışanlarını daha titiz seçmelidir. Başka ana kuzularının, başka canların ölmemesi için bu olaydan ders alınmalıdır” diyerek anne Aysen Koç, baba Birol Koç için 100 bin TL, ailenin büyük kızı Gamze Nur Koç için de 50 bin TL olmak üzere toplam 250 bin TL manevi tazminat talebinde bulundu.

Tekkeköy Asliye Hukuk Mahkemesi’nde yaklaşık 3 yıl süren ve geçen hafta sonuçlanan dava sonrasında mahkeme, belediyenin anne ve baba için 60’ar bin TL, büyük kızları için de 30 bin TL olmak üzere toplam 150 bin TL manevi tazminat ödemesine karar verdi.

PARANIN KURUŞUNA DOKUNMAYACAĞIZ

Kazadan bir hafta önce kızı İrem Koç’u okula kaydettirdiği dile getiren baba Birol Koç, kızının okula gidememesinin içine dert olduğunu söyledi. Kazandıkları paranın kuruşuna dokunmayacaklarını belirten baba Koç şöyle dedi:

“Bu kişiler kızımın ölümüne sebep oldular ama bir gün bile hapis yatmadılar. Ne yaptıklarının bile farkında değiller belki de. Onların cezaevine girmelerini istiyorum. Ben bölge müdürüyüm, eşim de ziraat mühendisi. Maddi durumumuz iyi. Bu kazandığımız paranın bir kuruşuna ihtiyacımız yok. Benim kızım o kadar çok istemesine rağmen hiç okula gidemeden hayatını kaybetti. Ailece bu parayla, kızımızın yerine okutabildiğimiz kadar çocuk okutmaya karar verdik.”

Anne Aysun Koç da, bu kararı eşiyle birlikte aldıklarını söyledi.

Koç ailesinin avukatlığını yapan Giray Güneş de, aileye destek vererek, avukatlık ücretini almayarak çocuk okutulmasına katkı sağlayacağını dile getirdi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!