İranlı Hıristiyanların ibadethane çalışması Vanlıları kızdırdı

Güncelleme Tarihi:

İranlı Hıristiyanların ibadethane çalışması Vanlıları kızdırdı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 17, 2007 14:33

VAN’ın Çalık Mahallesi’nde İranlı Hıristiyanların bir evi alıp ibadethane yapmak üzere onarıma başlaması, mahalleliyi harekete geçirdi. Kilise yapılacağını duyan mahalle sakinleri, inşaatın durdurulması ve İranlı Hıristiyanların mahalleden çıkarılması için imza topladı.

Evin sahibi İranlı Ferhat Suheyli, buraya kilise yapmalarının söz konusu olmadığını belirterek, “Ben burayı alarak tadilata başladım. Bizim Van’da çeşitli mahallelerde evlerimiz var. Burada 40-50 kişi toplanıp dua ediyoruz. Ama izin verilirse kilise açmak isteriz” dedi. Mahalleli ise, “Çocuklarımızın geleceğinden endişeleniyoruz. Biz çocuklarımızın kiliseye değil, camiye gitmesini istiyoruz” diyerek tepkilerini dile getirdi.

İran’dan 8 yıl önce Türkiye’ye gelen ve Hıristiyan olan Ferhat Suheyli, 6 yıl önce de Van’a yerleşti. Pasaportlu olarak yaşamaya başladı. Buradaki Hıristiyan İranlılarla bir araya gelen ve haftada bir kaç kez evlerde toplanarak ibadet eden Suheyli, Çalık Mahallesi’nde de harabe bir evi 70 bin YTL’ye satın alarak onarmaya başladı. Mahalle sakinlerinin İranlıların bu evde toplanarak ibadet ettiğini gördüklerini söylemesi üzerine de buranın kilise olacağı kısa sürede yayıldı.

Bunun üzerine de mahalleli harekete geçti. Mahallelerinde kilise açılmasının önüne geçmek için İranlıları birkaç kez uyaran mahalleli, sonuç alamayınca İranlı Hıristiyanların inşaatının durdurulması ve mahalleden çıkarılması için imza topladı. 200 kişinin verdiği imzayı yetkili kurumlara vereceklerini belirten mahalleli, “Biz buraya kilise yapılmasını istemiyoruz. Her türlü hukuki yolu deneyeceğiz. Biz çocuklarımızın kiliseye değil, camiye gitmesini istiyoruz. Çünkü bu insanlar çocuklarımıza para vererek kandıracaklar ve yoldan çıkaracaklar. Cumartesi pazar günleri gelip ibadet yapıyorlar” dedi.

Ev sahibi Ferhat Suheyli ise iddialar karşısında şaşkına döndüğünü belirterek, kilise açmasının söz konusu olmadığını söyledi. Kilise açmanın kolay olmadığını belirten Suheyli, izin verilmesi halinde kilise açmak istediklerini de ifade etti. Suheyli, “Biz sürekli ibadet ediyoruz. Burada bulunan birçok ev var. Burada toplanıyoruz. Bazen bizim evde bazen diğer evlerde. İbadet yapıyor dua ediyoruz. Van’da bir kilise açılmasını isteriz. Ama hala zamanı gelmedi. Bu evlerde 50-60 kişi toplanıyoruz. Bizi tehdit edenlerde oluyor. İzin alıp, ibadethane bile açarsak bizi burada barındırmayacaklarını söylüyorlar. Herkes burada ne yaptığımızı biliyor. Misafir de kabul ediyoruz. İster Müslüman, ister Yahudi de gelebilir. Burada tadilat yapıyoruz kimse yanlış anlamasın” dedi. Tepkiler üzerine mahalleye gelen polis de vatandaşların olayı kanuni yolla çözmelerini istedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!