İran'ın nükleer programı sabote mi ediliyor?

Güncelleme Tarihi:

İranın nükleer programı sabote mi ediliyor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 29, 2010 16:03

CIA'in direktörü Leon Panetta katıldığı televizyon programında soğuk terler döktü. Panetta, Obama yönetiminin Tahran'ın nükleer programını sabote etme girişimlerine yönelik şüphelerin doğru olmadığını söyledi.

Haberin Devamı

ABD Başkanı Barack Obama, daha önce defalarca İran’ın nükleer silah geliştirmesini önlemenin yolunun Birleşmiş Milletler (BM) ve diğer uluslararası yaptırımlardan geçtiğini söyledi. İran ve Mahmud Ahmedinecad üzerine baskıyı kurun ve bir anda nükleer güç olma amaçlarından vazgeçsinler. Bugüne kadar uluslararası alanda çok konuşuldu ama henüz ortada eylem yok.

 

Buraya kadar iyi giden hiçbir şey yok. 

 

Amerikan televizyonlarında her Pazar sabahı yaşanan konuşma sağanağının kulağımıza çalınan bir açıklama özellikle dikkat çekiciydi.

 

ABC News’te yayınlanan “This Week” programında, Jake Tapper CIA Direktörü Leon Panetta ile İran’ın nükleer çabaları hakkında konuşuyordu. Panetta, İran’ın silah geliştirmeye eğilimli olduğunu ve iki yıl gibi bir süre zarfında nükleer bomba üretebileceklerini belirtti.

Haberin Devamı

 

BİRİLERİ İŞİNİ İYİ YAPAMIYOR

Tapper, İran'ın nükleer araştırmalarında başarısız olması için ABD’nin gizlice yanlış yönlendirme çalışmaları yürüttüğüne yönelik şüphelerle ilgili bir soru sordu. Böyle bir eylemin şeffaflığa tam olarak uygun olmasını bekleyemezsiniz değil mi? Ancak, söz İran gibilerin ellerinde nükleer silah bulundurmalarına gelince, her yol mübahtır değil mi?

 

Panetta, doğal olarak şöyle cevap veremezdi: “Tabii ki, Jake. İranlı bilim insanlarına daha geçen gün yanlış bir uranyum zenginleştirme tarifi verdik.”

 

Ancak Panetta’nın verilmemiş cevabına bakarsanız, Obama yönetimin göründüğü kadar pasif olmadığı konusunda umut verici bir işaret yakalamanız da mümkün:

 

TAPPER: Obama yönetimi, defalarca İran’ın nükleer programında teknik sorunlarla karşılaştığını belirtti. Acaba bu, İranlılar yaptıkları işte kötü oldukları için mi, yoksa ABD ve diğer ülkeler İran'ın programını zaman zaman sabote edip kötü olmalarına yardım ettikleri için mi böyle?

Haberin Devamı

 

PANETTA: İstihbarat operasyonları hakkında detay veremem ve vermiyorum. Açıkça bazı sorunlar yaşadıklarını söylemek, yeterli olacaktır. Uranyum zenginleştirme kapasitelerini ilgilendiren bazı sorunlar var ve bence nükleer güçlerini barışçı amaçlar için kullanmalarını teşvik etmeliyiz. Eğer bunu yapsalardı, şu an yaşadıkları gibi endişeleri ve sorunları olmazdı. İran tek başına çalışacağına uluslararası kamuoyunun desteğinı yanına almış olurdu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!