İran'dan Türk profesöre ödül

Güncelleme Tarihi:

İrandan Türk profesöre ödül
Oluşturulma Tarihi: Şubat 06, 2006 18:58

“13. Uluslararası İran İslami Bilimler Kitap Ödülü”, dünyaca ünlü Türk tarihçi Prof. Dr. Fuat Sezgin'e verildi.

İran Kültür Bakanlığı tarafından, her yıl “İslam'da tarih, coğrafya, edebiyat, sanat, mimari, medeniyet ve siyaset” alanlarında dağıtılan kitap ödülleri, Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, Meclis Başkanı Gulamali Haddad Adil, Kültür Bakanı Muhammed Saffer Herendi ve Eğitim Bakanı Mahmud Farşidi'nin katıldığı törenle sahiplerini buldu.
Bu yıl 13'üncüsü verilen “Uluslararası İran İslami Bilimler Ödülü”ne Almanya'da yaşayan dünyaca ünlü Türk şarkiyatçı Prof. Dr. Fuat Sezgin, “İslam'da Bilim ve Teknoloji” isimli 5 ciltlik eseriyle layık görüldü.
Ödülünü Cumhurbaşkanı Ahmedinejad'ın elinden alan Prof. Dr. Sezgin, “İslam dünyasının önde gelen tarihçilerinden ve ömrünü Avrupalılara İslami bilimleri tanıtmaya adayan bilim adamı” olarak takdim edildi.
Törende, diğer alanlarda ödüle layık görülen yazarlara da plaketleri sunuldu.

-KARİKATÜR KRİZİ-

İran Cumhurbaşkanı Ahmedinejad, ödül töreninde yaptığı konuşmada, Batı medyasında yayımlanan ve İslam dünyasını rahatsız eden karikatürler konusuna değindi ve “bütün ilahi peygamberlerin insanlığa huzur getirdiklerini” söyledi.
Bütün ilahi peygamberlerin insanlığa ait olduklarını ve onlara saygı gösterilmesi gerektiğini belirten Ahmedinejad, “Siyasi alanlarda yenilgiye uğrayanlar, demokrasi ve ifade özgürlüğü bahanesiyle Müslümanların peygamberine hakaret ettiler” dedi.
“Bugün dünya, adaletten, maneviyattan, kültürden ve kitaptan nasibini almayan birkaç kişinin esiridir” diyen Ahmedinejad, “tehdit ve zorbalık devrinin geçtiğini, insanlığın yeni bir döneme girdiğini, bu yeni dönemin de mantık, düşünce ve iman dönemi” olduğunu kaydetti.
“Hz Muhammet'e yapılan hakaretin, O'nun nurani simasını değiştiremeyeceğini” söyleyen Ahmedinejad, “Size tavsiyem, peygamberlerin kültürüne, adalete ve imana yönelin. Bugüne kadar yaptıklarınız insanlığa yoksulluk ve cinayetten başka bir şey getirmedi” diye konuştu.

-PROF. DR. FUAT SEZGİN'İN ÖZGEÇMİŞİ-

1924'te İstanbul'da doğan Prof. Dr. Fuat Sezgin, 1951'de İstanbul Üniversitesi'nde doktorasını tamamladı ve 1965 yılında Frankfurt Üniversitesi'nde profesör oldu.
İslam dünyasındaki belli başlı kütüphaneleri tarayarak bilinmeyen çok sayıda el yazması eseri gün ışığına çıkaran Prof. Dr. Sezgin, derlediği kaynaklardan 12 cildi bulan “İslam'da Bilim ve Teknik” ile ”Arap Yazını Tarihi” kitaplarını yazdı.
Prof. Dr. Sezgin, 1981 yılından beri çalışmalarını, kuruculuğunu yaptığı Frankfurt Johann Wolfgang Geothe Üniversitesi Arap-İslam Bilimi Tarihi Enstitüsü ve enstitü müzesinde sürdürüyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!