İran'dan koşullu uranyum zenginleştirme

Güncelleme Tarihi:

İrandan koşullu uranyum zenginleştirme
Oluşturulma Tarihi: Şubat 01, 2006 15:43

İran yönetimi, nükleer dosyasının BM Güvenlik Konseyi'ne gönderilmesi durumunda, Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Anlaşması'nın (NPT) ötesindeki işbirliğini keseceğini ve uranyum zenginleştirmeye yeniden başlayacağını açıkladı.

Haberin Devamı

İran Ulusal Yüksek Güvenlik Konseyi Genel Sekreteri Ali Laricani, düzenlediği basın toplantısında, Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'ndan (UAEK) nükleer dosyalarının BM Güvenlik Konseyi'ne gönderilmesine ilişkin bir karar çıkması durumunda, NPT ek protokolünü askıya alacaklarını ve uranyum zenginleştirmeye tekrar başlayacaklarını söyledi.
Nükleer programları konusunda NPT ötesinde işbirliği yaptıklarını ifade eden Laricani, dosyanın konseye gönderilmesi durumunda, bu işbirliğini de keseceklerini, UAEK ile ilişkilerinin NPT çerçevesinde kalacağını kaydetti.
“Makul bir gerekçe gösterirlerse faaliyetlerimizi durdururuz” diyen Laricani, “ama bugüne kadar mantıklı bir gerekçe gösteremediler. Bu nedenle faaliyetlerimiz devam ediyor. Durdurmayı da düşünmüyoruz” dedi.

Haberin Devamı

İran dosyasının Güvenlik Konseyi'ne gönderilmesi durumunda, petrol fiyatlarının da yükseleceği uyarısında bulunan Laricani, Bu konuda batılıların kendilerinden daha endişeli olduğunu ifade etti.  Laricani, koşulların böyle devam etmesi halinde, Rusya'da uranyum zenginleştirme önerisinin de anlamının kalmayacağını belirtti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!