İran'dan 'Gezi' açıklaması

Güncelleme Tarihi:

İrandan Gezi açıklaması
Oluşturulma Tarihi: Haziran 06, 2013 22:16

İran'ın Ankara Büyükelçiliği, Taksim Gezi Parkı olaylarıyla ilgili gözaltına alınan bir İran vatandaşının serbest bırakıldığını bildirdi.

İran Büyükelçiliğinden yapılan açıklamada, gösterilerde İran vatandaşlarının gözaltına alındığına ilişkin haberler üzerine Türk Dışişleri Bakanlığından bilgi istenildiği kaydedildi. Bakanlıktan gelen yanıtta Ankara'daki eylemlerde gözaltına alınan bir İran vatandaşının kısa süre sonra serbest bırakıldığı bilgisinin verildiği belirtildi.
Büyükelçilik açıklamasında, "Büyükelçilğimiz, Türkiye'deki bazı basın yayın organlarınca gündeme getirilen yanlış iddiaları tekzip ederek, Türkiye'de yaşayan, öğrenci veya turist olarak bulunan tüm İran vatandaşlarından eylemlerin yapıldığı yerlerden veya polisin yasakladığı alanlardan uzak durmalarını ve bu yerlerde bulunmamalarını istemektedir" denildi.

İçişleri Bakanı Muammer Güler, olaylarda yabancı uyruklu kişilerin gözaltına alınıp alınmadığına ilişkin bir soruya yanıtlarken, İstanbul'da 6 ve Ankara'da 1 yabancı uyruklu kişinin gözaltına alındığını belirterek, diplomatik pasaportu bulunmayan bu kişilerin ikisinin Fransız, birinin Yunan, birinin ABD, birinin Alman, ikisinin de İran vatandaşı olduğunu söylemişti.

AA muhabirinin konuya ilişkin görüştüğü İran Büyükelçiliği yetkilileri, gözaltına alınıp serbest bırakılanın dışında başka İran vatandaşının gözaltında olup olmadığı konusunda bilgilerinin bulunmadığını belirtti. Büyükelçilik yetkilileri, konu hakkında Dışişleri Bakanlığından bilgi beklediklerini ifade etti. Olaylarda İstanbul'da gözaltına alınanlardan 55 kişi bugün savcılık tarafından serbest bırakılırken, bu kişilerden üçünün yabancı uyruklu olduğu belirtilmişti. Serbest kalan yabancı uyruklu kişilerin Almanya vatandaşı Hohl Bostion Daniel, Fransa vatandaşı Celine Rousseali ve Yunanistan vatandaşı Georgios Latridis olduğu öğrenildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!