İran'daki 'uçak kazalarında yabancıların rolü var' iddiasına yalanlama

Güncelleme Tarihi:

İrandaki uçak kazalarında yabancıların rolü var iddiasına yalanlama
Oluşturulma Tarihi: Ocak 29, 2006 17:26

İran genel savcısı, “ülkede meydana gelen son iki uçak kazasında İngiltere, ABD ve İsrail'in rolü olduğu” yönündeki iddiaları yalanladı.

Ülke genel savcısı Kurbanali Durri Necefabadi, gazetecilerin konuya ilişkin sorularını yanıtlarken, “uçakların düşüşünde yabancı güçlerin etkili olduklarına ilişkin ellerinde kanıt bulunmadığını” söyledi.
Ellerindeki mevcut delillerin iddiaları teyit etmediğini ifade eden Necefabadi, iddiaları “gerçeklerden uzak” olarak nitelendirdi.
Devrim Muhafızları komutanlarını taşıyan falcon uçağının düşüşünde elektronik müdahale ihtimali olabileceğini kaydeden Necefabadi, ”bunların, uçağın düşüşünde ne kadar etkili olduğunun incelenmesi gerektiğini” belirtti.
Necefabadi, son uçak kazalarıyla ilgili inceleme çalışmalarının sürdüğünü ifade ederek, “Yeterince kanıtın olmadığı bir durumda, bu iddianın kabul edilmesi mümkün değildir” dedi.
İran İçişleri Bakanı Mustafa Purmuhammedi, bir seminerde yaptığı konuşmada, “ABD, İngiltere ve İsrail'in, İran'daki son iki uçak kazasında rolleri bulunduğuna ilişkin ellerinde bilgi olduğunu” söylemişti.
Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Hamid Rıza Asefi de bugün konuya ilişkin bir soru üzerine “Sayın bakan bu açıklamaları hangi kanıtlara dayanarak yaptı bilmiyorum. Söyledikleri bir tahmin olabilir. Şu ana kadar yabancıların bu uçakların düşüşünde bir müdahaleleri olduğuna ilişkin elimizde kanıt yok” demişti.
Ocak ayının ilk günlerinde, İran Devrim Muhafızları komutanlarını taşıyan askeri uçak Urumiye yakınlarında düşmüş, kazada Devrim Muhafızları kara kuvvetleri komutanı Tuğgeneral Ahmed Kazemi ile birlikte 5'i general 11 kişi ölmüştü.
İran'da Aralık 2005'te meydana gelen uçak kazasında da ülkenin güneyindeki askeri tatbikatı izlemeye giden gazetecileri taşıyan C-130 tipi askeri nakliye uçağı, başkent Tahran'daki Mehrabad havaalanı yakınlarında 10 katlı binaya çarparak düşmüş ve kazada 108 kişi hayatını kaybetmişti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!