İran'da yüz binler İsrail'i protesto etti

Güncelleme Tarihi:

İranda yüz binler İsraili protesto etti
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 17, 2012 15:34

İran genelinde Dünya Kudüs Günü dolayısıyla İsrail karşıtı protesto gösterileri düzenlendi.

Haberin Devamı

Ülke genelinde Cuma namazı öncesi ve sonrası eyalet merkezleriyle birlikte 550 kadar ilçe ve kasabada düzenlenen yürüyüşlere milyonlarca kişinin katıldığı bildirildi.

Başkent Tahran'da da yüzbinlerce kişinin katılımıyla yapılan Dünya Kudüs Günü yürüyüşünde İsrail, ABD ve İngiltere aleyhinde çeşitli sloganlar atıldı.

Yaklaşık 40 derece sıcaklığa rağmen kadın, çocuk, genç ve yaşlı göstericiler, Filistin halkına ve davasına olan desteklerini bu yıl da yürüyüşe katılarak gösterdiler.

FİLİSTİN'E DESTEK

İsrail ve ABD bayraklarının yakıldığı gösterilerde, “İsrail'e ölüm”, “ABD'ye ölüm”, “Filistin'e selam”, “Bekle Filistin geliyoruz” yazılı pankart ve dövizler taşındı.

İran'ın yanı sıra Filistin ve Hizbullah bayraklarının taşındığı yürüyüş sonunda okunan bildiride, Kudüs'ün özgürlüğe kavuşması için yapılan mücadeleye ve Filistin davasına olan desteğin dini bir vacibe olduğu belirtildi.

Haberin Devamı

Bildiride, “Filistin sorununun çözümünün, işgalci İsrail'in yok olması, siyonistlerin işgal topraklarından çıkarılması ve mülteci konumuna düşürülen tüm Filistinlilerin ana yurtlarına dönerek referandumla geleceklerini kendilerinin belirlemesinden geçtiği” görüşü dile getirildi.

Başta Kudüs olmak üzere Filistin topraklarını Yahudileştirmeye yönelik faaliyetlerin kınandığı bildiride, bu tehlikeli girişimin önlenmesi için uluslararası kurum ve kuruluşlar, bölge ülkeleri ve özellikle de İslam İşbirliği Teşkilatı göreve davet edildi.

Bildiride, bölgedeki İslami uyanış, halkların haklı talepleri ve İsrail'e karşı direniş hareketlerine olan destek vurgulanırken, yabancı müdahalelere şiddetle karşı olunduğu belirtildi.

AHMEDİNEJAD DA KATILDI

Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad'ın da konuşma yaptığı yürüyüşe, dini, siyasi ve askeri liderler ile bazı ülkelerin temsilcileri katıldı.
Cuma namazının kılındığı cami ve alanlarda Filistin halkının ve topraklarının özgürlüğe kavuşması için dualar edildi.

İran İslam Cumhuriyeti'nin kurucusu Ayetullah Humeyni, Kudüs'ün işgalden kurtarılması ve Filistin davasının desteklenmesi amacıyla Ramazan ayının son Cumasını “Dünya Kudüs Günü” ilan etmişti.

Haberin Devamı

Dünya Kudüs Günü'nde İslam ülkeleri ve Müslümanların yaşadıkları 70'e kadar ülkede İsrail karşıtı protesto gösterileri yapıldığı belirtildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!