İran'da binlerce kişi karikatürleri protesto etti

Güncelleme Tarihi:

İranda binlerce kişi karikatürleri protesto etti
Oluşturulma Tarihi: Şubat 11, 2006 13:39

İran İslam devriminin 27. yıldönümü kutlamaları için toplanan binlerce İranlı, Avrupa medyasında yayımlanan ve İslam dünyasını rahatsız eden karikatürleri protesto etti.

Devrimin 27. yıldönümü, başkent Tahran'daki Azadi Meydanı'nda, Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, üst düzey askeri yetkililer ve binlerce vatandaşın katılımıyla kutlandı.
Bu yılki kutlama törenlerinde ağırlıklı olarak, İslam dünyasını rahatsız eden karikatürler protesto edildi.
Cumhurbaşkanı Ahmedinejad, törende yaptığı konuşmanın büyük bir kısmını, İslam dünyasını rahatsız eden karikatürlere, Yahudi soykırımına ve Tahran'ın nükleer enerji programına ayırdı.
Ahmedinejad, sık sık “Amerika'ya ölüm”, “İsrail'e ölüm” ve ”nükleer enerji hakkımızdır” sloganları ile kesilen konuşmasında, ”Batı'nın, peygamberlere hakaret etmek ve İslam ülkelerinin önünü kesmekle Müslümanların ilerlemesine engel olamayacağını” söyledi.
“Tehdit, zorbalık ve baskı döneminin bittiğini” ifade eden Ahmedinejad, “Zaman Allah'a yönelme zamanıdır. Devrimin yıldönümünde İran halkı, Avrupa hükümetlerini ve milletlerini Allah'a ibadete ve ilahi peygamberlerin davetini kabul etmeye çağırıyor” dedi.
“Hz. Muhammed'e hakaret etmenin bütün semavi peygamberlere hakaret anlamına geldiğini” belirten Ahmedinejad, İslam dünyasını rahatsız eden karikatürleri yayımlayanların Hıristiyan veya Yahudi olmadıklarını kaydetti.
Ahmedinejad, “Bu hakaret, semavi peygamberlere inanmayanlar tarafından yapılmıştır” diye konuştu.
“Karikatürleri yayımlayanların Hz. Muhammed'in simasını çirkin göstermeye çalıştıklarını” söyleyen Ahmedinejad, “Bunu asla yapamayacaklar. Çünkü güneş balçıkla sıvanmaz. Bu hakaretlere devam ederlerse de güneşe attıkları çamurda boğulacaklar” ifadesini kullandı.
Ahmedinejad, “Avrupa ülkelerinde Peygamber'e (Hz. Muhammed) hakaret etmek çok kolay, buna izin veriyorlar, ama Yahudi soykırımı konusunda araştırma yapılmasına izin vermiyorlar. Bu, çağ dışı bir tutumdur” dedi.

-YAHUDİ SOYKIRIMI-

“Siyonistler yıllardır soykırım efsanesiyle Batı ülkelerine baskı yapıyorlar” diyen Ahmedinejad, Batılı ülkelerin de bu baskıya boyun eğdiklerini kaydetti.
“Avrupa ülkelerinin siyonistlerin elinde rehin olduklarını” iddia eden Ahmedinejad, “Siz, siyonistler elinde esir, despot hükümetlersiniz. Bugün bu rehineliğin bedelini ödüyorsunuz. Eğer gerçekten soykırımı arıyorsanız, Filistin'e ve Irak'a bakın. Gerçek soykırımı oralarda görebilirsiniz” dedi.
“Bütün Müslüman ve özgür milletlerin sloganının 'siyonistlere ölüm' olduğunu” söyleyen Ahmedinejad, “İnanın ki siyonist rejim yok olmak üzeredir. Milletlerinizin kaderini onlara bağlamayın ve bu esaretten kurtulun” diye konuştu.

-İRAN'IN NÜKLEER PROGRAMI-

Ülkesinin nükleer programına da değinen Ahmedinejad, bütün alanlarda ilerlemek için nükleer enerjinin önemli ve gerekli olduğunu söyledi.
Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'nun (UAEK) nükleer silaha sahip olan ülkeleri silahsızlandırma ve üye ülkelerin de barışçıl nükleer teknolojiden yararlanmalarını sağlama amacıyla kurulduğunu vurgulayan Ahmedinejad, “nükleer enerjiyi tarım, tıp, sanayii ve diğer alanlarda yararlanmak için istediklerini” kaydetti.
Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Antlaşması'nı (NPT) imzalayan bütün ülkelerin nükleer enerjiden barışçı olarak yararlanma hakkına sahip olduğunu ifade eden Ahmedinejad, büyük güçlerin kendilerini bu haktan mahrum etmek istediklerini belirtti.
Mahmud Ahmedinejad, “bazı ülkelerin NPT'yi imzalamadıklarına, nükleer silaha sahip olduklarına ve başka ülkeler hakkında karar verdiklerine” işaret ederek, “NPT'yi imzalamayanların imzalayanlardan daha fazla hakka sahip olduklarını” kaydetti.
İran'ın amacının nükleer enerjiden barışçı olarak yararlanmak olduğunu ifade eden Ahmedinejad, “Eğer bu haktan bizi mahrum etmeye devam ederseniz, nükleer enerji konusundaki stratejimizi değiştiririz” dedi.
İran'ın nükleer dosyasının BM Güvenlik Konseyi'ne havale edilmesine de değinen Ahmedinejad, “Artık bu uluslararası kurumların bizim milletimizin gözünde bir değeri yok. Siz NPT'nin itibarını ayaklar altına aldınız” diye konuştu.
“Bizim halkımız kendi hakkından asla vazgeçmeyecek” diyen Ahmedinejad, bunun bütün milletin isteği olduğunu ve İran gençliğinin nükleer enerjiyi sonunda elde edeceğini” kaydetti.
Ahmedinejad, sözlerini, “Dünya bilsin ki bizim halkımız Allah'a güvenerek, hiçbir güçten korkmayacak” diyerek tamamladı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!